Aspirina între medicament și conservant alimentar
Aspirina a fost printre primele medicamente cunoscute descoperite încă din secolul al V-lea de către Hipocrate. Ea este unul dintre cele mai cunoscute medicamente şi are, se pare, cele mai multe întrebuințări.

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 10 octombrie 2016, 11:48
Hipocrate descria Aspirina, într-una dintre lucrările sale, ca fiind o pudră amară extrasă din scoarță de salcie, care reduce durerile și febra.
Amerindienii foloseau și ei scoarță de salcie pentru a ușura durerile de cap, reumatice, de muschi și febra.
Este evident că acest remediu era cunoscut și altor popoare.
În 1876 doi chimiști germani L. Rien şi S. Striker au demonstrat să acidul acetilo-salicilic, administrat bolnavilor reumatici cu febră, făcea să scadă temperatura. Substanţa, care până atunci satisfăcuse numai fantezia unor cercetători de laborator, a devenit, peste noapte, un medicament.
Aspirina, sau acidul acetilsalicilic, este un medicament analgezic, antiinflamator care face parte din familia salicilaților, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator. Aspirina a fost primul medicament de sinteză şi a stat la bazele industriei farmaceutice.
Aspirina, chiar dacă este recomandată în multe cazuri, nu trebuie folosită așa, la voia întâmplării.
Înainte de a se dizolva, particulele sau microcristalele de aspirină se pot lipi de mucoasa stomacală și pot provoca inflamații.
Din aceste cauze, nu se va consuma niciodată aspirina când suferim de gastrite, ulcer sau insuficienţă hepatică.
Aspirina nu este folosită doar ca medicament în ameliorarea durerilor de cap, scaderea temperaturii, în tratamentul gripei, a răcelilor si a altor afecțiuni.
Aspirina curăță petele de transpirație și de sânge de pe țesături și obiecte de îmbrăcăminte.
Aspirina ajută și în lupta împotriva acneei. Pielea va fi mai puțin roșie, iar aspectul acneeic ameliorat dacă aplicăm periodic, prin tamponare, aspirină dizolvată în ceai sau apă.
Rădăcina părului va fi mai puternică și scalpul fără mătreață, dacă folosim același remediu. Aspirina este recomandată și pentru întreținerea părului vopsit.
Aplicată tot pe piele, aspirina reduce durerea în caz de înțepătură sau mușcătură de insecte.
Pentru a păstra proaspăt aspectul florilor din vază, se dizolvă aspirină în apa lor sau, dacă plantele sunt în pământ, aspirina are efect bun asupra rădăcinii, tulpinei și frunzelor.
Cu siguranță ați auzit că aspirina este folosită drept conservant alimentar pentru că ajută la menținerea în bună stare a sucului de roșii, bulionului, murăturilor, împiedicând fermentarea acestora o lunga perioada de timp.
Alina Nechita