Sute de români care suferă de talasemie si de hemofilie riscă să rămână fără tratament
Sute de români care suferă de talasemie – o formă gravă de anemie – precum şi de hemofilie riscă să rămână fără tratament.
Din 22 octombrie, Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională din Bucureşti, care îi tratează pe aceşti pacienţi, nu va mai avea dreptul să ofere astfel de servicii medicale întrucât nu a reuşit să obţină o autorizaţie în acest sens.
Asociaţiile de pacienţi susţin că de-a lungul anilor au făcut nenumărate demersuri la Ministerul Sănătăţii însă fără rezultat, spune preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu.
CNAS, care derulează programul de hemofilie şi talasemia, a anunţat Ministerul Sănătăţii că, începând cu acest an, că dacă nu va reglementa situaţia ei vor întrerupe derularea programului, întrucât sunt într-o formă ilegală de desfăşurare a acestui program.
Autorităţile sanitare spun că soluţia găsită pentru pacienţi este continuarea tratamentului în cadrul Institutului Hematologic.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu:
Pacienţii cu hemofilie şi cu talasemie nu vor fi mutaţi, nu vor fi lăsaţi în stradă, ci îşi vor continua tratamentul în acelaşi loc în care s-au obişnuit şi până acum, doar că, din punct de vedere administrativ, spaţiul respectiv nu va mai aparţine institutului de Hematologie, ci Institutului Fundeni, pentru că, aşa spune legea, tratamentul trebuie să se facă într-un spaţiu autorizat pentru activităţi medicale. Cum Institutul de Hematologie nu este spital, nu mai putea continua tratamentul.
Reprezentanţii pacienţilor spun că, dacă nu se vor găsi soluţii concrete pentru rezolvarea problemei, săptămâna viitoare vor ieşi în stradă şi vor picheta Ministerul Sănătăţii.
Articol editat de Camelia Velțan, 11 octombrie 2016, 19:31 / actualizat: 13 octombrie 2016, 12:02
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.