Magiciana picturii pe sticlă
Sticlele şi borcanele considerate banale, dar şi numeroase obiecte vechi din gospodărie, pot fi transformate integral cu ajutorul picturii. În vârstă de 63 de ani, sătmăreanca Anamaria Szeremi, fostă vitrinieră, demonstrează că acest lucru este posibil dacă există pasiune, simţ estetic şi dragoste pentru frumos şi culoare.
Articol editat de , 12 octombrie 2016, 06:00
V-aţi întrebat vreodată cum ar arăta bucătăria dumneavoastră dacă în locul ambalajelor banale şi inestetice din hârtie sau celofan, aţi păstra orezul, pastele, făina sau zahărul în nişte borcane? Sau cum ar arăta sufrageria ori dormitorul dacă în locul vazelor obişnuite aţi folosi tot borcane? Nu, nu vă sugerez să testaţi un experiment ciudat, ci vă propun să ascultaţi povestea sătmărencei Anamaria Szeremi, care a dorit să continue într-un fel diferit profesia de decorator vitrine pe care a practicat-o până la pensionare.
Îndrăgostită de frumos şi culoare, după ce s-a pensionat, Anamaria a început să picteze borcane de diferite dimensiuni, pahare, linguri şi tot felul de obiecte vechi din gospodărie, transformându-le în adevărate obiecte de artă:
Sunt obiecte vechi – borcane, sticle, linguri, fiere de călcat, ceainice, chiar şi coveţi – adică orice obiect care poate fi pictat. Ele sunt obiecte decorative, adică, în cazul borcanelor, nu pentru a se pune murături, ci eventual pentru a păstra în ele paste făinoase, orez, făină, zahăr, sau pur şi simplu pentru a face bucătăria mai atractivă. În cazul sticlelor, e altceva. În ele se poate pune ţuică sau alte băuturi, pentru a fi mai interesante când avem o masă festivă. (Anamaria Szeremi)
Anamaria Szeremi spune că întrucât este foarte organizată, iar imaginaţia şi îndemânarea au un rol important, schimbarea aspectului obiectelor pe care le pictează nu se petrece după ore întregi de muncă soliciantă:
Vopselele pe care le folosesc sunt speciale pentru pictura pe sticlă. Nu pot să spun cât timp îmi ia pentru a picta un obiect şi nici că e o muncă obositoare. De obicei lucrez în serie, câte zece obiecte odată. Încep cu o culoare, pe care o aplic pe fiecare obiect, apoi continui cu celelalte.( Anamaria Szeremi)
Obiectele pictate de fosta vitrinieră pot fi admirate de sătmăreni cu prilejul evenimentelor organizate în aer liber, precum ziua oraşului sau tot felul de festivaluri. Şi, cu toate că atrag imediat atenţia, Anamaria Szeremi spune le expune mai degrabă din dorinţa de-a împărtăşi cu alţii bucuria de-a înfrumuseţa prin pictură obiecte considerate banale:
De când am început să expun obiectele pe care le pictez, nu m-a preocupat dorinţa de-a realiza în primul rând un câştig. M-a interesat mereu doar plăcerea de-a picta. Aşa cum altora le place să citească, să se uite la televitor sau să facă altceva, mie îmi place să pictez diferite obiecte. Dar nu mă deranjează nici dacă ies şi nişte bănuţi din asta. ( Anamaria Szeremi)
Dacă v-am stârnit interesul, vă propun să vedeţi pe site-ul Radio Cluj cât de frumoase sunt obiectele pictate de Anamaria. Dacă vă plac şi vă inspiră, poate încercaţi şi dumneavoastră sau, de ce nu, le cumpăraţi pentru acasă ori pentru a le face cadou.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.