Români în Marea Britanie. Europenii hărțuiți după Brexit?
Ne interesează în ce măsură pot fi afectați cetățenii români de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Guvernul britanic a fost chemat în instanță de catre un investitor pentru motivul dacă acest guvern are dreptul să declanșeze procedura de părăsire a Uniunii Europene, fără aprobarea parlamentului. Acesta argumentează că mecanismul legal, Articolul 50, poate fi declanşat doar de o decizie a parlamentului, însă guvernul susţine că în urma rezultatului refrendumului de a părăsi Uniunea Europeană, este atât legal cât şi constituţional să se acţioneze fără aprobarea parlamentului.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 14 octombrie 2016, 15:29
Ce se intampla, insa, in interiorul acestei tari? Ne intereseaza daca drepturile cetatenilor romani sunt respectate, acum, inainte de iesirea Marii Britanii și dupa referendumul care-a decis aceasta ieșire. Potrivit Euractiv, chiar înainte ca Marea Britanie să ceară oficial părăsirea Uniunii Europene, guvernul condus de Theresa May a anunțat că vrea să creeze „liste ale rușinii” cu firmele care angajează străini în defavoarea lucrătorilor britanici, că ar fi bine ca medicii și asistentele din spitale să se întoarcă în țările de origine, iar universitățile nu ar trebui să mai accepte studenți străini. Publicatia dezvaluie un document al unei institutții de învățământ din Marea Britanie în care li se cere studentilor să declare în ce țară s-au născut. Documentul este relevant și confirmă mai multe dezvăluiri făcute de cetățeni europeni, în special cei din estul Europei, și, în special români sau polonezi.
Guvernul britanic insista, insa, că toți cei 3,6 milioane de cetățeni ai UE pot rămâne în țară și după Brexit. Conform regulilor în vigoare, după cinci ani de ședere în Marea Britanie, europenii dobândesc drept de rezidență permanentă, ceea ce se va întâmpla pentru cinci din șase rezidenți actuali până la data estimată a Brexit în 2019. Pentru restul de 600.000, May a promis un fel de amnistie, care depinde însă de modul în care vor fi tratați cei 1,2 milioane de britanici care locuiesc în alte state UE, scrie Euractiv. Publicatia citeaza si statistici recente potrivt cărora aproximativ 233.000 de români lucrează în Marea Britanie, dintr-un total de 2,1 milioane de angajați provenind din state UE.
Mulți dintre aceștia au și studiat la instituții de învățământ superior din Marea Britanie.
Eurodeputatata Norica Nicolai crede că vor fi afectați cel mai mult studenții străini care fac credite, pentru că acestea nu vor mai fi acordate.Si, in același timp, spune eurodeputata Norica Nicolai, într-un interviu acordat la Bruxelles co9legului meu Tiberiu Szasz pentru Radio Cluj, vor fi afectați imigranții ilegali. (VIDEO)
Euractiv menționează în acelașpi timp că aproximativ 3.000 de doctori cu studiile făcute în România lucrează în Marea Britanie, potrivit organizației medicilor, România fiind în top zece al țărilor care au specializat personalul care lucrează acum în Marea Britanie, unde mai bine de o treime dintre medici nu au studiat la universități locale.