De ce ne este frică de stomatolog?
Potrivit statisticilor, în România, cel puţin 70% dintre cetăţeni au un dinte lipsă. Medicii dentişti motivează acest lucru atât prin frica pacienţilor faţă de instrumente şi intervenţii, cât şi prin tarifele mari pe care sunt nevoiţi să le aplice. În timp ce cazurile grave – tot mai des întâlnite – au ca principal motiv neglijenţa determinată de renunţarea la profilaxie şi prevenţie în cadrul cabinetelor medicale şcolare, în puţinele unităţile de învăţământ prevăzute cu astfel de dotări.
Articol editat de , 16 octombrie 2016, 06:00
Cei mai mulţi dintre sătmăreni spun că nu merg la dentist pentru că le este frică. Alţii, recunosc că apelează la specialişti doar când nu mai pot de durere, în timp ce unii – chiar dacă pare greu de crezut – ridică din umeri şi nu ascund faptul că nici măcar nu ştiu ce este un stomatolog:
– Mi-e frică să merg la stomatolog, de aceea merg doar când mă dor dinţii.
– Obişnuiesc să merg o dată pe an, la control. Niciodată nu mi-a fost frică, şi aşa i-am învăţat şi pe copii.
– La stomatolog? Nu merg! Adică merg doar când mă dor măselele. Mi-e frica!
– Nu am de ce să merg la stomatolog! Am neglijat să merg când a trebuit şi acuma nu mai am dinţi!
– Unde să merg? La stomatolog? Ce-i aia?
Medicul primar Flaviu Simu, unul dintre puţinii stomatologii sătmăreni care insistă de zeci de ani asupra necesităţii reînfiinţării cabinetelor de specialitate în şcoli, spune că teama adultului faţă de dentist este determinată de prima experienţă pe care a avut-o în copilărie într-un cabinet stomatologic:
Prin atitudinea pe care o are, un medic stomatolog poate să marcheze viaţa unui pacient-copil. Este foarte important ca la prima vizită în cabinetul stomatologic, un copil să nu fie forţat să stea în scaun, să nu fie speriat! Mulţi părinţi procedează greşit şi îşi aduc copiii doar când aceştia au dureri, În această situaţie, pe lângă durerea pe care o are copilul, intervine şi atitudinea nepotrivită a stomatologului, respectiv intervenţiile care nu sunt plăcute pentru nimeni. (Flaviu Simu, medic primar stomatolog)
Pentru a nu se ajunge în situaţii limită, când orice intervenţie este tardivă, iar dinţii naturali trebuie înlocuiţi cu proteză, vizita la stomatolog, pentru un control de rutină, este obligatorie cel puţin o dată pe an, spune Flaviu Simu. Însă, tot el recunoaşte că tarifele mari îi determină pe oameni să renunţe nu doar la controlul de rutină, ci chiar la neglijarea danturii:
În ultimii ani, stomatologia a înregistrat o evoluţie extraordinară, atât din punct de vedere tehnic, în privinţa materialelor folosite, cât şi în ceea ce priveşte aparatura utilizată. Toate sunt foarte scumpe! Însă, deşi s-a dezvoltat foarte mult, pe plan naţional stomatologia a involuat din cauza morbidităţii înregistrate: avem de-a face în ultimii ani cu foarte mulţi bolnavi neasistaţi, faţă de numărul lor de acum 25 de ani. De ce? Pentru că serviciile stomatologice sunt foarte scumpe din cauza preţului mare plătit de stomatologi pentru dotări şi materiale. Aşa se face că oamenii au ajuns să se adreseze stomatologului doar pentru lucrări ţintite, nicidecum pentru restaurarea generală a unei adevărate tragedii care se prezintă la nivelul cavităţii bucale (Flaviu Simu, medic primar stomatolog).
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.