Ambasadorii țărilor europene în vizită la ADR Centru
La invitația Reprezentantei Comisiei Europene la București, care derulează campania ”Yes, we care!” (”Da, ne pasă!”), pentru familiarizarea ambasadorilor statelor membre UE la București cu proiectele finanțate din fonduri europene în România, o delegație de ambasadori și reprezentanți oficiali din Slovacia, Irlanda, Cipru și Polonia a vizitat județul Alba la sfârșitul săptămânii trecute.
Articol editat de cristina.rusu, 18 octombrie 2016, 12:45
Excelențele lor Jan Gabor, Ambasadorul plenipotențiar al Slovaciei, Derek Feely, Ambasadorul plenipotențiar al Irlandei, Dimitris Hatziargyrou, Ambasadorul plenipotențiar al Ciprului, alături de doamna Monica Loloiu, Consilier în cadrul Reprezentantei CE (RCE) la București și domnul Arkadiusz Michoński, Consilier Ministerial la Ambasada Poloniei, au văzut, în total, 11 proiecte finanțate prin Instrumentele Structurale în Alba Iulia, Aiud și Pianu.
Astfel, au fost observate nemijlocit rezultatele concrete obținute în urma derulării inițiativelor finanțate prin trei importante programe de finanțare: pentru investiții în dezvoltare locală și regională (POR 2007-2013), pentru dezvoltarea resurselor umane (POSDRU 2007-2013) și pentru modernizarea zonelor rurale (PNDR 2007-2013).
Datorită bunei colaborări cu RCE, dezvoltate de-a lungul anilor, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și partenerii săi instituționali din județ, Consiliul Județean Alba și Primăria municipiului Alba Iulia s-au implicat în buna organizare a acestui eveniment, în perioada 14-16 octombrie 2016.
Acest eveniment va facilita, în viitor, promovarea exemplelor locale de bune practici pentru implementarea proiectelor europene. Obiectivul campaniei RCE este de a sublinia realizările românești în utilizarea sprijinului UE pentru dezvoltarea țării. Tema celei de-a patra vizite din campania ”Yes, we care!” a fost”Transilvania, între tradiție și reânnoire!”
Pe latura de est a Cetății Vauban din Alba Iulia, Poarta a III-a, un obiectiv spectaculos din punct de vedere arhitectural și stilistic, a fost punctul de pornire în vizita înalților oaspeți străini. Poarta a IV-a, Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail”, unde este înmormântat și Iancu de Hunedoara, Catedrala Ortodoxă, construită cu scopul de a oferi un cadru adecvat încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria și Latura de Vest a Cetății Alba Carolina, complet restaurată, au constituit atracții deosebite pentru diplomații invitați la Alba Iulia. A urmat vizita la Muzeul Principia și la Sala Unirii.
La finalul vizitei, delegația de ambasadori a avut, la Hotel Medieval, o importantă întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri locali, la discuții fiind prezenți reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Alba, ai Parcului Industrial Cugir, precum și reprezentanți ai companiilor Transavia si Jidvei. Ulterior acestei întrevederi, înalții oaspeți au vizitat, la Aiud, proiectul prin care a fost reabilitat Colegiul Național ”Bethlen Gabor”, complet modernizat și pregătit pentru o educație de calitate. În ultima zi a vizitei oficiale în Regiunea Centru, ambasadorii și reprezentanții țărilor membre UE au vizitat Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, precum și comuna Pianu, unde s-au derulat multe proiecte finanțate din fonduri europene pentru dezvoltare rurală. Practic, în acest fel, oaspeții au observat, la fața locului, rezultatele obținute prin 11 proiecte, cu o valoare totală de aproape 90 milioane euro, prin care au fost atrase pentru dezvoltare peste 51 milioane euro.
În urma cu un an, în cadrul acestei campanii, delegația de ambasadori ai țărilor membre ale Uniunii Europene a vizitat proiecte europene din județul Sibiu. După cum stiți, ADR Centru urmărește o mai bună promovare a oportunităților conturate prin profilul economico-social și turistic al celor șase județe componente ale Regiunii, în concordanță cu deciziile Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, pentru creșterea atractivității Regiunii ca pol de dezvoltare economică, pe baza tuturor investițiilor realizate inclusiv din fonduri europene în ultimii ani. Vom avea și alte activități de promovare a oportunităților existente la nivel local și județean, cu scopul atragerii de noi investitori și să dezvoltăm serviciile de sprijin pentru companii.
Dorim să multiplicăm experiențele pozitive privind proiectele europene, să arătăm implicarea și pregătirea autorităților publice locale – cum sunt CJ Alba și Primăria Alba Iulia, dar și a mediului privat pentru dezvoltarea de noi investiții și parteneriate. Mulțumim Consiliului Județean și Primăriei albaiuliene că au susținut inițiativa noastră și a Reprezentanței CE, că se implică în promovarea oportunităților regionale și îmbunătățirea potențialului economic, Simion Crețu, director general ADR Centru.
Înalții oaspeți prezenți la Alba Iulia au fost impresionați de cele văzute, Excelențele lor menționând nu doar că au constatat că fondurile europene sunt chibzuit cheltuite în județul Alba, dar și-au exprimat și speranța că în județul nostru vor veni și ceilalți reprezentanți oficiali ai țărilor europene, pentru a se documenta despre realizările de excepție de aici.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.