Sărăcia crește în România iar economia atinge un nivel record!
Anul trecut, peste o treime din populație era supusă riscului de sărăcie și excluziunii sociale în trei state membre din Uniunea Europeană, România, aflându-se printre statele cele mai expuse, după Bulgaria, potrivit Eurostat.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 19 octombrie 2016, 06:00
La nivelul celor 28 de state, aproape 120 de milioane de persoane din cele 500 de milioane se aflau în această situație. Sărăcia este rezultatul corupţiei şi al modului în care sunt alocate resursele publice – a declarat premierul Dacian Cioloş la o dezbatere pe tema pachetului anti-sărăcie, organizată la Palatul Victoria.
Datele EUROSTAT arată că peste 37% dintre români sunt supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, România ocupând astfel locul al doilea în Uniunea Europeană. Premierul Dacian Cioloș crede că resursele financiare trebuie folosite pentru a crea dezvoltare durabilă.
Dacian Cioloş: Atâta vreme cât nu ne gândim, atunci când vorbim de dezvoltare economică nu doar la creşterea produsului intern brut, dar şi la crearea de locuri de muncă, la fel nu putem eradica sărăcia.
Dacian Cioloş a mai spus că, pentru eradicarea sărăciei, este nevoie şi de modificarea comportamentului cetăţenilor. El consideră că politicile sociale, care le permit oamenilor să îşi ducă traiul de pe o zi pe alta, nu sunt soluţii viabile care să contribuie la combaterea acestui fenomen.
Paradoxal, economia României ajunge anul acesta cu până la 4,8%, iar în 2017 cu până la 5,7%, pe fondul stimulării cererii interne o creştere cuantificată pe ansamblul ţării.
Dar, de ce nivelul de saracie este ridicat? O explicaţie ar putea fi discrepanţele de dezvoltare mari dintre regiunile ţării. Există zone dinamice, precum Bucureşti-Ilfov, Timiş-Arad, Cluj şi altele extrem de slabe economic, în Moldova, Oltenia, Bărăgan. Această explicaţie a fost oferită şi de Bruxelles, atunci când ne uităm pe statisticile privind investiţiile dar şi refritoare la absorbţia fondurilor europene. Cea mai săracă ar fi regiunea de Nord-Est, acolo unde rata sărăciei a atins nivelul de peste 35 %. Și politicile guvernamentale confirmă faptul că strategiile de investiţii la nivel regional nu s-au tradus, încă, în fapte.
Ar mai fi de spus că în recomandările de țară ale Comisiei Europene, este admis faptul că economia României, în ansamblul celei a Uniunii Europene, este vulnerabilă în fața conflictelor din afara spațiului comunitar dar și a riscurilor economice globale. Potrivit analiștilor economici, o creştere economică sănătoasă este cea care se bazează pe producţie, pe plus valoare, pe angrenarea unor lanţuri economice pe orizontală.
Fără industrie, fără producţie, fără export, economia va deveni tot mai sensibilă la evoluțiile externe.
Cerasela Rădulescu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.