Animal de companie: Ce ne spun câinii când mârâie?
Săptămâna trecută am discutat despre o formă de comunicare a câinilor şi anume datul din coadă.
Articol editat de cristina.rusu, 20 octombrie 2016, 06:00 / actualizat: 16 august 2017, 23:25
Azi continuăm să explorăm şi să înţelegem mai bine comunicarea la câini prin analizarea mârâitului.
În general se crede că un câine care mârâie este un câine agresiv.
Conform DEX putem descrie o fiinţă ca fiind agresivă atunci când aceasta atacă sau caută prilej de ceartă fără provocare.
În schimb un câine care mârâie, este un câine politicos care încearcă să transmită că nu-i place ceva ce se întâmplă în mediul său.
Pentru început ne-ar ajuta să înţelegem de ce şi când mârâie un câine.
Cauzele pot să fie multe şi mai complexe, însă le putem împărţi în câteva categorii mai generale care să ne ajute să identificăm mai uşor cauza mârâitului şi să oprim escaladarea acestuia în ceva mai serios.
O cauză comună este frica, se poate observa acest lucru când un străin se apropie de un câine căruia îi este frică de străini. Prin mârâit câinele încearcă să-i transmită străinului să se oprească şi să nu se mai apropie.
O altă cauză comună este posesivitatea şi unii câini mârâie când cineva se apropie de bolul cu mâncare, de o jucărie, sau pur şi simplu ceva ce le place foarte mult. În acest caz aceştia încearcă să comunice prin mârâit că acel obiect este al lor şi nu doresc să-l împartă.
Unii câinii mârâie şi când cineva străin le încalcă teritoriul, iar în acest caz aceştia încearcă să comunice, că acela este teritoriul lor şi sunt dispuşi să-l apere.
Durerea este un alt factor care-l poate face pe câine să mârâie. Dacă acesta suferă de nişte dureri în zona abdominală şi noi încercăm să-l examinăm exact în acea zonă, prin mârâit acesta ne exprimă că îl doare şi nu ştie exact ce vrem să facem acolo. Cu alte cuvinte acesta este confuz şi se simte vulnerabil. Până la urmă de câte ori n-am mai trecut şi noi prin astfel de situaţii când ne-a durut ceva şi nu am fost în apele noastre?
Bineînţeles că mârâitul nu este tocmai muzică pentru urechile noastre şi este de aşteptat să ne alarmăm.
Desigur că nu ne dorim să fim mârâiţi de câinele nostru, dar nu ne dorim nici ca acesta să nu se poată exprima şi să ne comunice că ceva îl deranjează.
Practic mârâitul este primul pas politicos, făcut de câine, înainte de a trece la acţiune prin care să rezolve problema semnalată din mediul său. De cele mai multe ori aceasta presupunea muşcătura, un comportament pe care cu toţii ne dorim să-l evităm.
Astfel noi la Radio Animale, recomandăm ca înainte de a lua orice decizie de a pedepsi sau a certa câinele, este bine să analizăm cauzele adică să înţelegem ce vrea acesta să ne transmită şi pe urmă să încercăm să intervenim pentru a soluţiona problema.
Vă aşteptăm pe www.radiocluj.ro la rubrica Animal de companie la secţiunea Comentarii, unde vă invităm să continuăm discuţia despre ce ne comunică câinii când mârâie şi posibile soluţii.
www.facebook.com/RadioAnimale www.wordpress.com/RadioAnimale
Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.