Ascultă Radio România Cluj Live

„Andrei şi Rex versus Dr. Formidabilis”

În premieră naţională la Universitatea Babeş-Bolyai, joi 20 octombrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu”, alături de invitaţi din Germania şi Austria, a lansat jocul educativ on-line adresat copiilor „Fiţi eroi ca ei, Rex şi Andrei! – Rex & Andrei versus Dr. Formidabilis”.

„Andrei şi Rex versus Dr. Formidabilis”

Articol editat de cristina.rusu, 21 octombrie 2016, 06:00

Jocul este dezvoltat în cadrul proiectului european „Creşterea gradului de conştientizare a tinerilor privind pregătirea şi protecţia împotriva riscurilor”, prin consorţiul format din Biroul Federal de Protecţie Civilă şi de Asistenţă la Dezastre din Germania, Organizaţia de Cruce Roşie din Austria, Universitatea Babeş-Bolyai şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

La eveniment au participat Cristoph Unger- preşedintele BBK Germania, dr. Raed Arafat – secretar de stat în MAI, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă Ovidiu Vasilică – inspector general al IGSU – MAI, inspector Cătălina Chendea – Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice locale.

„Andrei şi Rex versus Dr. Formidabilis” este un joc ce se adresează copiilor cu vârste între 7 şi 12 ani, oferindu-le posibilitatea de a învăţa, printr-un mod atractiv, cât de importantă poate fi acordarea primului ajutor, respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor, precum şi răspunsul prompt în situaţii de urgenţă.

Pregătirea populației este un aspect extrem de important în fața dezastrelor. Populația are o componentă foarte importantă pe care dacă o pregătim bine, transmite acest lucru către adulți și către toate segmentele, această componentă fiind copiii. Pregătirea începe cu copiii.

Colegii de la protecția civilă germană au testat deja în Germania acest joc și a avut un impact pozitiv. România a intrat în această categorie de țări care nu se adresează numai adulților ci se adresează și copiilor în pregătirea pentru dezastre. Mai mult decât atât, trebuie să înțelegem că statul singur nu poate face față la un dezastru mare.

Statul trebuie să aibă ca partener populația, populaţia pregătită, începând cu copiii și terminând cu adulții. Cred că este un pas major care îl facem. Eu îi felicit pe toți care au participat la acest proiect. (Dr.Raed Arafat- secretar de stat în MAI, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă)

Provocările privind protecția civilă în Germania dar și în Europa sunt în creștere, ceea ce înseamnă că instituțiile statale, pompierii, forțele de salvare trebuie să fie tot mai bune, dar pentru noi înseamnă și că oamenii de rând, populația trebuie să fie în stare să se pregătească pentru asemenea situații speciale.

Am observat pe baze empirice că este mai dificil să instruiești populația adultă în acest sens. E mult mai ușor să te ocupi de copii și de tineri și să încerci să le transmiți astfel de informații.

De aceea ne-am gândit să începem de la nivelul unde sunt ei astăzi, în stadiul de joacă. Ei se joacă pe calculator, sunt obișnuiți să fie on line și de aceea am optat pentru un joc pe computer pe care îl putem umple cu conținuturi importante, semnificative pentru ei. (Christoph Unger – preşedintele Biroului Federal de Protecţie Civilă şi Asistenţă la Dezastre din Germania)

Elevii ciclului primar de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” au făcut cunoştinţă cu Andrei şi Rex, au reuşit să răspundă la cele 11 întrebări nu foarte uşoare cuprinse în joc, au învăţat să conducă maşina, dar cel mai important au aflat cum trebuie să se comporte în anumite situaţii de urgenţă.

Accesând acest joc, copiii vor fi motivaţi să găsească soluţii pentru a se salva sau pentru a preveni situaţiile de urgenţă.

Jocul este structurat pe cinci niveluri, momentan fiind accesibile în limba română primele două. Următoarele trei vor fi disponibile din luna mai a anului 2017.

Pentru doritori, jocul poate fi accesat pe site-ul IGSU la secţiunea joc.

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă
Reportaje miercuri, 15 ianuarie 2025, 00:00

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă

Avem aproape 900 de mii de persoane cu dizabilităţi în România, pentru care accesul la cultură este un fenomen insular. Iniţiative există,...

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă
Clujul și presa interbelică
Reportaje marți, 14 ianuarie 2025, 11:14

Clujul și presa interbelică

Am intrat pentru prima oară în subsolul marii biblioteci care adăpostește o adevărată comoară. Este o vastă colecție de presă scrisă, pe...

Clujul și presa interbelică
Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]