Kronospan Sebeș cere Autorizație Integrată de Mediu pe următorii 10 ani
Miercuri, 19 octombrie 2016, de la ora 16,00, la Colegiul Național ”Lucian Blaga” din Sebeș a avut loc o dezbatere publică în cadrul procedurii de emitere a Autorizației Întegrate de Mediu, pentru Kronospan SA. Compania cere această autorizare pe următorii 10 ani.
Articol editat de Carmen Sas, 21 octombrie 2016, 12:24
La dezbatere au participat peste 100 de locuitori ai orașului Sebeș, reprezentanți ai ONG-urilor de mediu, primarul Dorin Nistor, viceprimarul Adrian Bogdan, reprezentanți ai APM și ai DSP Alba și cei ai companiei Kronospan SA Sebeș.
Reamintim că, la începutul acestui an, Kronospan Sebeş SA a obţinut actualizarea temporară, până cel târziu 9 ianuarie 2017, a autorizaţiei integrate de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă de la 30.000 tone/an la 40.000 tone/an.
Reprezentanţii Kronospan SA au prezentat studiile efectuate pentru obţinerea acestei autorizări, precizând că în ultimii 9 ani au fost 83 de controale ale autorităţilor cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului şi securităţii, urmate de 19 sancţiuni. Au fost monitorizaţi factori de mediu (aer, formaldehidă, metanol, pulberi PM10, CO, NOx, SOx, COT, COV, dimetileter) și potrivit rapoartelor, nu au fost depăşite limitele impuse de Autorizaţia Întegrată de Mediu actuală.
Noi, am demarat o procedură legală. Nu știu dacă ONG-urile prezente la dezbatere sunt reprezentative pentru întreaga comunitate. Doresc să precizez, că Kronospan Sebeș este prima companie din România, care a obținut în anul 2007 odată cu intrarea în Uniunea Europeană o Autorizație ATPS, adică a controlului integrat al poluării. Acum, am început procedura pentru obținerea unei noi autorizații, din luna aprilie 2016, cu toate documentele solicitate de legislație. Am subliniat în luarea de cuvânt câteva lucruri importante.
De-a lungul celor 10 ani toate măsurătorile Kronospan, la toate punctele de emisie au arătat că suntem în limitele legale și mult sub limitele legale, subliniez că nu am avut nici un accident sau incident major pe mediu, nu am pus niciodată în pericol sănătatea populației sau protecția mediului.
Am făcut în 10 ani investiții de peste 34 de milioane euro în protecția mediului, în securitate și siguranță. Mai trebuie să precizez un lucru, acela că în luna noiembrie 2015 a fost publicată o nouă directivă europeană pe industria lemnului, până acum nu exista o astfel de directivă. Limitele la emisii din directiva europeană sunt mult mai mici decât ceea ce avem în momentul de față și vor apărea și în noua autorizație. Le vom respecta scrupulos la fel ca și până acum a declarat, Oana Bodea, manager-director la SC Kronospan SA Sebeș.
La dezbaterea publică, după cum era de așteptat, Grupul de Inițiativă Civică din Sebeș și ONG PrimaNatura Alba Iulia, prin vocea lui Ana Hațegan, dar și în scris, a solicitat suspendarea procedurii de emitere a Autorizației Integrate de Mediu pentru Kronospan Sebeș, deoarece încă sunt nerezolvate problemele privind monitorizarea actuală a poluanților emiși, dar și cele privind impactul asupra sănătății populației. Ca și locuitor al acestui oraș, vreau să respir un aer curat, vreau să știu că sunt în siguranță, iar deocamdată aceste date nu le pot obține decât de la investitor, ceea ce nu este corect. La Sebeș, există un amplasament cu risc major. Ce înseamnă asta? Pe amplasament sunt substanțe toxice, extrem de inflamabile și cancerigene. Atenție! În cantități industriale, iar reprezentanții companiei Kronospan, vin și ne spun că în urma rapoartelor NU există nici poluare și nici un risc, nimic nu-i afectează pe cetățeni și atmosfera orașului a spus, Ana Hațegan, membru în ONG PrimaNatura Alba Iulia.
La rândul său, primarul Dorin Nistor a intervenit şi a asigurat asistenţa că rolul său este acela de a respecta drepturile constituţionale cu privire la ocrotirea sănătăţii şi la mediul înconjurător şi că Municipiul Sebeş are o preocupare permanentă în acest sens.
Alături de echipa din Primăria Municipiului Sebeş s-a realizat un prim set de măsuri necesare care vor fi înaintate Consiliului Local al Municipiului Sebeş, privind contractarea unui studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei, cu evaluarea stării de sănătate a populaţiei în raport cu factorii de mediu şi identificarea măsurilor de intervenţie pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.
Țin să subliniez faptul că în cadrul procedurilor de autorizare pentru diverse obiective industriale, în participările consemnate în cadrul Comitetelor de Analiză Tehnică, statutul unităţii administrativ-teritoriale a Municipiul Sebeş este doar consultativ şi de informare. Dacă va fi cazul, voi solicita sprijin informativ de la Agenţia Europeană de Mediu, cu sediul la Copenhaga. Precizez faptul că Agenţia Europeană de Mediu este o agenţie a Uniunii Europene, care poate furniza informaţii independente şi sigure despre mediu; este o sursă majoră de informare pentru cei implicaţi în dezvoltarea, adoptarea, implementarea şi evaluarea strategiei de mediu, precum şi pentru public – Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeș.
În finalul intervenției, primarul Dorin Nistor a mai precizat că a făcut personal demersuri la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi că are asigurări că până la sfârşitul anului 2016, se va realiza transferul unui auto-laborator. Acesta este un sistem mobil de monitorizare pentru emisii industriale şi prelevare de formaldehidă din aerul ambiental.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.