Nu faceți ca ei!
Întrecerile între persoane care mănâncă mult nu sunt ceva nou, dar datorită internetului, tot mai mulţi oameni se filmează în timp ce înfulecă preparate foarte condimentate.
Articol editat de cristina.rusu, 21 octombrie 2016, 10:00
Totuşi, s-ar putea ca o recentă relatare apărută în revista Journal of Emergency Medicine (Jurnalul Medicinei de Urgenţă) să-i pună pe gânduri pe marii consumatori de platouri condimentate care ţin morţiş să atragă atenţia.
Articolul povesteşte despre un american de 47 de ani, care a mâncat ardei iuţi „ghost peppers” la un concurs.
Acest gen de ardei iuţi măsoară un milion de unităţi pe scara Scoville şi este de 400 de ori mai iute decât sosul Tabasco.
Comparativ, tipul mai comun de ardei iute, Jalapeno, măsoară doar 3.500 de unităţi Scoville.
Americanul a mâncat ardeiul iute sub formă de piure aşezat deasupra unui burger şi, la scurt timp după ce a terminat porţia, a început să aibă râgâieli violente şi vomismente, însoţite de pronunțate dureri abdominale şi în piept.
A fost dus la spital şi medicii au constatat că suferea de sindromul Boerhaave, adică ruptură spontană de esofag.
Pacientul a ajuns în sala de operaţii unde i s-a suturat gaura de 2,5 cm pe care o căpătase în esofag.
El a rămas în spital 23 de zile, din care 14 zile a fost intubat. Sindromul Boerhaave are o rată mare de mortalitate şi bărbatul a avut noroc că a supravieţuit.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.