Alertă a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, cu privire la demersurile de eliminare a taxei radio-tv în România
În cadrul unei noi alerte publicate pe Platforma online a Consiliului Europei, pentru protejarea jurnalismului şi a siguranţei jurnaliştilor, organizaţiile EFJ/IFJ, AEJ şi Index on Censorship au cerut membrilor parlamentului României să respingă un proiect de lege vizând abolirea sistemului de taxă pentru licenţa de emisie, care susţine sistemul public de radio şi televiziune.
Articol editat de Carmen Sas, 22 octombrie 2016, 12:49 / actualizat: 1 martie 2017, 13:52
Propunerea legislativă ar oferi, în schimb, statului control direct asupra finanţării posturilor publice de radio şi televiziune din România, în contradicţie directă cu standardele europene acceptate, care solicită statelor să autorizeze sisteme publice de radio şi televiziune, însărcinate cu menţinerea standardelor de imparţialitate şi corectitudine, în interesul public.
Textul Alertei de pe Platforma ce promovează protejarea jurnalismului şi siguranţa jurnaliştilor este următorul:
Pe 17 octombrie 2016, Senatul României a adoptat un proiect de lege vizând eliminarea taxei lunare pentru licenţa de emisie radio-tv şi introducerea finanţării directe de la bugetul de stat a serviciilor publice mass-media . Propunerea, iniţiată de liderul social-democrat Liviu Dragnea, survine cu câteva săptămâni înainte de alegerile generale. Măsura, ce are o mare importanţă pentru viitorul televiziunii şi radioului public din România, a fost inclusă într-un proiect de lege ce propune eliminarea a 102 taxe non-fiscale. Proiectul de lege este discutat, acum, în Camera Deputaţilor. Federaţia Română pentru Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch şi Convenţia Organizaţiilor de Media solicită membrilor parlamentului să respingă proiectul de lege, care ar mări dependenţa politică a posturilor publice de radio şi televiziune. Organizaţiile jurnaliştilor din România insistă asupra faptului că taxele pe licenţa de emisie reprezintă cea mai bună cale de a garanta independenţa editorială a serviciului public de presă, reducând riscul imixtiunii politice. Taxa reprezintă 67,56% din veniturile televiziunii publice şi 49%, pentru radioul public. Actuala valoare a taxei tv este de 0,8 euro/lună, cea mai scăzută din Europa, iar taxa radio este de 0,6 euro/lună. În urma unui studiu recent al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), sistemul taxei pe licenţa de emisie s-a dovedit a fi cel mai stabil, transparent şi adaptabil mod de a finanţa serviciile publice mass-media.
RADOR