Tratează la timp problemele copilului tău!
Prin depistarea precoce a problemelor de comportament şi adaptare ale copiilor, poate fi evitată apariţia mai târziu a tulburărilor grave de atenţie şi de învăţare.
Articol editat de , 24 octombrie 2016, 14:40
De la aceste argumente au pornit partenerii programului multianul integrat de screening prevenţie și tratare a deficienţelor de dezvoltare la copiii preşcolari, derulat în municipiul Satu Mare în perioada 2014-2017. Iniţiat de Centrul Schefller Janos, programul este derulat împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.
Proiectul își dorește să ofere o imagine clară despre nivelul de dezvoltare a copiilor din municipiul Satu Mare pe diferite grupe de vârstă, iar acolo unde se constată întârzieri în dezvoltare, să se intervină şi să se acorde ajutor prin intermediul terapiilor.
Cristian Thalian, specialist în pshiatrie pediatrică, subliniază că părinţii trebuie să înţeleagă că problemele de comportament şi de adaptare ale copiilor nu sunt un handicap, iar urmarea terapiilor este benefică:
Încercăm să depistăm acele semne precoce care orientează spre posibile tulburări de adaptare şi învăţare la preşcolari. Odată depistate, se poate interveni în timp util, într-o fază incipientă a acestor tulburări şi deviaţii de dezvoltare şi comportament, şi le putem îndrepta cu ajutorul terapiilor care la aceste vârste au o eficienţă maximă. (Cristian Thalian, specialist Psihiatrie Pediatrică)
De la un an la altul, derularea programului cu ajutorul partenerilor a condus la depistarea şi includerea în terapii a tot mai mulţi copii de vârstă preşcolară. Despre rolul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională în acest proiect, ne vorbeşte directoarea Sânziana Cristea:
Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională reprezintă o verigă importantă în acest proiect, deoarece cu ajutorul consilierilor şcolari şi a specialiştilor noştri îi putem convinge pe părinţi că unii copii au nevoie de terapii specializate, cu efecte deosebite în corectarea deficienţelor. (Sânziana Cristea, director CJRAE)
Prin intermediul proiectului, în primul an au fost depistaţi cu probleme de comportament şi adaptare 191 de copii care au primit recomandare pentru a doua evaluare, iar cel puţin 50 dintre aceştia au început terapia. În anul şcolar 2015-2016 s-a ajuns la şaptezeci şi trei de copii care fac terapie.
Programul de screening, prevenţie și tratare a deficienţelor de dezvoltare la copiii preşcolari, va continua şi în anii următori, fiind prevăzută – odată cu extinderea lui şi în şcoli – evaluarea a circa 9.000 de preşcolari şi şcolari.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.