Animal de companie – de ce mănâncă iarbă pisicile și câinii?
Mai multă lume ne-a întrebat de ce mănâncă patrupezii noștri blănoși iarbă.
Articol editat de cristina.rusu, 26 octombrie 2016, 06:00 / actualizat: 24 noiembrie 2016, 11:40
O credință comună este că acestea mănâncă pentru că sunt deranjate la stomac, însă conform ultimelor cercetări științifice – nu se cunoaște o cauză clară nici pentru pisici și nici pentru câini.
În ceea ce-i privește pe câini, aceștia sunt animale omnivore, ei mănâncă atât fructe, legume cât și carne – atenție însă, unele fructe sau legume sănătoase pentru noi sunt toxice pentru ei. Dar cu iarba oare cum este?
Ei bine, ați observat patrupedul lingând parchetul covorul sau alte suprafețe? Asta se poate întâmpla chiar înainte de a mânca iarbă și cel mai probabil va voma după aceea. Dacă se-ntâmplă asta înseamnă că le e rău la stomac. În același timp însă poate fi vorba despre o carență în organism.
Și noi am întâlnit câini care mănâncă selectiv anumite tipuri de iarbă, chiar le caută!
Da, își pot căuta singuri după preferință și nevoie felul de iarbă care li se potrivește la nivel de vitamine, minerale, fibră, nutrienți și enzime – fiind peste 9000 de „sortimente” în natură!
Atenție, dacă fac asta e posibil și că alimentația nu e suficient de complexă și poate fi îmbunătățită.
O altă explicație poate fi prezența paraziților intestinali care-l deranjează pe animal și dorește să îi elimine.
Odată ce câinele a mâncat iarbă, aceasta trece prin intestine și paraziții, datorită formei lor, se înfășoară în jurul plantei – fiind ulterior eliminați.
Acum dacă ne gândim la feline, probabil ați observat că deseori după ce mănâncă dintr-o plantă din casă sau dintr-o plăntuță din ghiveci – pisicile vomită.
Și-atunci vine întrebarea „dar de ce mai mănâncă dacă vomită?!” sau „Oare de ce mănâncă asta un carnivor?”
Cam la aceste întrebări au ajuns și oamenii de știință și au început să studieze fenomenul.
Ei bine, chiar și felinele mari au fost observate în sălbăticie făcând același comportament. Faptul că elimină iarba chiar după – oferă o parte din răspuns.
Pisicile noastre pot înlătura ghemotoace de păr din stomac sau intestine. Dacă nu se întâmplă foarte frecvent, nu e motiv de îngrijorare – și-au auto-administrat tratament.
Dacă însă nu vomită și mănâncă foarte multe plante vă recomandăm să vizitați un medic veterinar deoarece fie au o carență în organism datorată hranei mai puțin potrivite, fie paraziților interni.
Pentru mai multe informații și o prezentare mai detaliată a teoriilor, vă invităm să vizualizați acest video care a sumarizat într-o manieră simpatică, cunoștințele și descoperirile cercetătorilor din acest domeniu.
Noi la Radio Animale înclinăm spre teoria preferinței – cu alte cuvinte – pur și simplu le place gustul!
Acum că știm toate astea putem sta liniștiți după ce am verificat să nu fie vorba de hrană inadecvată sau paraziți.
Rămâne doar să fim atenți la tipul de plante, e important ca acestea să nu fie toxice sau tratate chimic!
Voi ce părere aveți, patrupezilor voștri li se pare delicioasă iarba?
Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.