Grăsimi alimentare industriale mai puține în alimente. Cei săraci sunt mult mai expuși.
Acizii grași produși industrial pot crește riscul de boli cardiovasculare, infertilitate, Alzheimer, diabet și obezitate la consumatori, spun europarlamentarii într-o rezoluție votată la Strasbourg. Acizii grași se regăsesc în uleiuri produse industrial, parțial hidrogenate.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 27 octombrie 2016, 11:25
Eurodeputații menționează faptul că, potrivit Comisiei Europene, doar unul din trei consumatori din Uniunea Europeană știe despre aceste grăsimi alimentare industriale, ceea ce arată că măsurile privind etichetarea nu sunt suficiente. Comisia ar trebui să propună o limită legală la nivelul UE pentru conținutul acizilor grași industriali în toate alimentele, cât de repede posibil, de preferat în maximum doi ani, mai spun deputații.
Deputații spun că există dovezi că introducerea unor limite deja în Danemarca, (2% începând din 2003), a fost un succes, reducând semnificativ decesele cauzate de boli cardiovasculare.
Acizii grași industriali sunt utilizați mai mult în alimente ieftine, ceea ce înseamnă că oamenii cu venituri mici sunt mai expuși. Acest lucru are potențialul de a mări inegalitățile sociale, mai spun deputații.
Rezoluția a fost adoptată cu 586 de voturi la 19 și 38 de abțineri.
Alimente cu conținut sporit degrăsimi alimentare industriale: grăsime de prăjit pentru utilizare industrială, margarina pentru patiserie, produse de panificație preambalate, prăjituri, biscuiți și napolitane, alimente prăjite, supe și sosuri.
Cerasela Rădulescu