Cânepa şi pâinea noastră cea de toate zilele
Iulian Rusu, un masterand din Cluj, a creat un nou tip de pâine, făcută cu faină din cânepă, care are nenumarate beneficii pentru sănătate. Alimentul a câstigat medalia de aur la un salon internaţional de inventică.
Un interviu realizat de Dan Izvoreanu pentru www.radiocluj.ro
Articol editat de Andrei Cretoiu, 30 octombrie 2016, 06:00
1. Stiu ca ai creat o reteta nouă de pâine, pe bază de cânepă. Cum ţi-a venit ideea?
Ideea mi-a venit in urma discuţiilor purtate cu domnul profesor Marcel Duda de la Facultatea de Agricultură, dânsul coordonând la vremea respectivă o doctorandă în care tema ei era pe bază de cânepă. Pe urmă am luat legatura cu doamna profesoară de licentă Crina Mureşan şi aşa a ieşit într-un final produsul.
2. De ce ai recomanda acest aliment, ce are în plus faţă de alte tipuri de pâine?
Datorită seminţelor din care se obţine făina de cânepă, fiind unul dintre alimentele cele mai nutritive datorită conţinutului ridicat de aminoacizi esenţiali şi acizilor graşi Omega 3 şi Omega 6, pe langă acestea, din seminţe se extrage fitina utilizată pentru tratarea anemiilor şi asteniilor, seminţele conţin şi o cantitate importantă de lecitină, conţin toţi aminoacizii esenţiali şi fibre pentru cei care suferă de constipaţie. Mai conţine proteine, carbohidraţi, grăsimi, vitamina E şi minerale calciu pentru întreţinerea oaselor, fier, fosfor, magneziu, crom, etc. Pentru intărirea sistemului imunitar seminţele conţin edestină, pentru stoparea căderii părului şi intărirea unghiilor, aceastea conţinând colagen şi minerale.
3. Ce gust are? E greu de preparat?
Gustul acesteia este asemănător pâinii negre combinat cu gustul seminţelor de cânepă. Modul de preparare nu este greu, fiind aproximativ asemănător modului de obţinere a celorlalte tipuri de pâini.
4. Ai brevetat invenţia ta? Ai de gând să o pui în practică?
În cel mai scurt timp doresc să îl brevetez, iar după o să fie pus şi în practică toată treaba.
5. Spune-ne ceva despre tine si studiile tale
Sunt de loc din Dumbrăveni, judeţul Sibiu, am terminat Facultatea de Ştiinţă şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj – Napoca, secţia Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare. Pe urmă am urmat un master: Sisteme de procesare şi controlul calităţii produselor alimentare în cadrul aceleiaşi facultăţi, iar în prezent sunt la Doctorat pentru continuare de studii, în special pe aportul făinii de cânepă în panificaţie.
6. Care sunt alimentele tale preferate şi de ce?
Fructe, legume şi într-o oarecare măsură dulciurile. Datorită conţinutului bogat de elemente nutritive (vitamine, minerale, etc.) şi aportului energetic (dulciuri).
7. Dă-mi exemple de 3 alimente nocive şi 3 benefice.
Alimente nocive: carnea de pui injectată, alimente modificate genetic (soia), margarină.
Alimente benefice: Fructele, legumele proaspete, peştele.
8. Ce aliment nu ai consuma nicodată? De ce?
Soia. Din cauza modificării genetice a acesteia.
9. Ce proiecte ai in pregătire?
In ceea ce priveste proiectele viitoare acestea se vor desfasura în colaborare cu facultatea ca parte din programul de doctorat.
Dan Izvoreanu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.