Emisiile de CO2 din atmosferă au atins un nivel record
La scurt timp după ce am aflat că 2016 este cel mai cald an din istorie, de pe frontul schimbărilor climatice soseşte un nou record alarmant.
Articol editat de cristina.rusu, 30 octombrie 2016, 10:00
Potrivit datelor publicate luni, 24 octombrie, de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), 2015 a fost primul an din istoria omenirii în care prezența dioxidului de carbon din atmosferă a depășit în mod constant pragul de 400 părți per milion.
Dacă este adevărat că noul record a fost atins şi datorită complicităţii unui fenomen meteorologic specific precum El Niño, Greenhouse Gas Bulletin difuzat de OMM a atras atenţia asupra faptului că „fenomenul El Niño a dispărut, însă schimbările climatice rămân” și noile procente de CO2 marchează „începutul unei noi ere a realității climatice”.
Nivelurile de dioxid de carbon atinseseră deja anterior pragul de 400 ppm timp de câteva luni pe an și în anumite locuri ale globului, dar niciodată până acum nu s-a înrgistrat o medie globală pentru întregul an, explică raportul OMM, precizând că emisiile de CO2 vor rămâne la un nivel de peste 400 ppm pe întreaga durată a anului 2016 și nu vor scădea timp de mai multe generații.
În ciuda faptului că mecanismul pentru reducerea cantităţii de gaze cu efect de seră emise în atmosferă s-a pus în mişcare într-o manieră fermă incomparabilă cu inerţia din ultimii ani, ar fi o utopie să ne așteptăm la rezultate diferite de cele certificate de Organizaţia Națiunilor Unite.
Pentru a vedea efectele benefice ale progreselor realizate de tehnologiile verzi, ale cursei pentru investițiile în energiile regenerabile și ale acordurile internaționale precum cel de la Paris, va trebui să așteptăm câţiva ani.
Prezentând noul studiu, Secretarul General al OMM, Petteri Taalas, a apreciat recentul acord încheiat la Kigali ‘pentru modificarea Protocolul de la Montreal și eliminarea treptată a hidrofluorocarburilor şi a puternicelor gaze cu efect de seră, însă „adevărata problemă o reprezintă dioxidul de carbon care rămâne în atmosferă timp de mii de ani iar în oceane şi mai mult.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.