Un an de la incendiul din clubul bucureştean „Colectiv”
Duminică, 30 octombrie, se împlineşte un an de la devastatorul incendiu din clubul bucureştean „Colectiv”. 64 de oameni – majoritatea tineri – au murit în noaptea aceea sau în lunile care au urmat din cauza rănilor şi a infecţiilor intraspitaliceşti. Alte peste 100 de persoane au fost rănite, iar lupta lor pentru tratare şi recuperare nu s-a încheiat nici acum. Trei dosare privind tragedia de la Colectiv se află în instanţele civile şi militare.
Judecătoria Sectorului IV a dispus de puţin timp judecata pe fond în dosarul care îi vizează pe cei trei acţionari ai Clubului Colectiv, pe cei doi patroni ai formei de pirotehnice şi unul dintre angajaţii lor, cel care a montat artificiile. În cel de-al doilea dosar de pe masa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti a fost deferit justiţiei fostul primar al Sectorului IV, Cristian Popescu Piedone, alături de alte persoane din primărie. Procurorii DNA îl acuză pe fostul edil că a eliberat acordul şi autorizaţia de funcţionare pentru Clubul Colectiv, deşi acesta nu era autorizat pentru securitatea la incendiu. Un al treilea dosar retrimis în judecată după 7 luni de anchetă, refăcută de procurorii militari din DNA, îi vizază pe pompierii care ar fi închis ochii la neregulile din Club.
Magistraţii Curţii Militare de Apel au un dosar cu 248 de victime, care cer peste 220 de milioane de lei despăgubiri. Alte trei cauze penale referitoare la tragedia din 30 octombrie 2015 sunt la Parchetul General şi la DNA. Un dosar îl priveşte pe cel de-al doilea angajat al firmei de pirotehnie care a fost rănit în incendiu, iar alte două se referă la sponsorizările către ISU făcute imediat după verificări la anumite firme şi la faptul că, deşi ştiau de existenţa Clubului Colectiv, pompierii nu au făcutnici un control.
Articol editat de Camelia Velțan, 30 octombrie 2016, 09:26
Radio România Actualităţi