Ca musca la arat
Expresia ca musca la arat ne vine dintr-o fabulă a basarabeanului Alecu Donici, numită Musca şi scrisă pe la mijlocul secolului al IX-lea.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 octombrie 2016, 15:01
„De la arat un plug
Venea încet spre casă
Şi, la un bou pe jug,
O muscă se-aşezase.
Iar ei, spre-ntâmpinare,
O altă muscă-n zbor
Îi face întrebare:
– De unde, dragă sor’?
– Şi mai întrebi de unde!
Ei musca îi răspunde
C-un aer supărat.
– Au nu pricepi ce facem?
Nu vezi că noi ne-ntoarcem
Din câmp, de la arat?
Spre lauda deşartă
Mulţi zic: noi am lucrat,
Când ei lucrează-n faptă,
Ca musca la arat.”
Există, într-adevăr, mulţi indivizi care, la o primă vedere, par extrem de utili prin senzaţia de muncă intensă, de preocupare epuizantă pe care o dau. La o privire mai atentă, însă, descoperi că, de fapt, ei pierd vremea, dacă nu cumva chiar produc pagube prin munca depusă.
Foarte adesea, acest gen de individ posedă un limbaj de specialitate elevat, se exprimă preţios şi superior, astfel încât profanii au impresia că discută cu un profesionist de excepţie.
A rămas de pomină un activist de partid cu muncă de răspundere în domeniul agriculturii din anii ’80. Cei din afara meseriei îl vedeau ca pe o somitate, în timp ce specialiştii râdeau de el.
Doar în lipsă, fireşte, pentru că individul era extrem de ranchiunos şi răzbunător, ca toţi cei de teapa lui.
Într-o zi l-a pus Aghiuţă să-i convoace pe agronomii din domeniul producţiei de furaje şi le-a ţinut un speech amplu, doldora de abracadabra ştiinţifice. Atmosfera plictisită s-a înveselit brusc când ipochimenul i-a informat pe cei prezenţi că trebuie să facă totul pentru a atinge gigantesca producţie de 2 (două) tone de masă verde la hectar. Inginerii n-au mai rezistat şi un hohot general a cuprins încăperea.
De ce? Fiindcă masa verde trece binişor de 10 (zece) tone la hectar, fără eforturi ieşite din comun. Cu eforturi se pot obţine şi 45 de tone.
Din nefericire, specimene ca activistul sus pomenit întâlnim prea adesea, de obicei în funcţii de conducere sau râvnind la ele.
Au talentul invariabil de a se împăuna cu succesele altora şi a arunca propria vină în ogrăzi străine.
De departe îţi par oameni harnici şi pricepuţi.
De aproape le vezi aripile străvezii şi le auzi bâzâitul.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.