La Cluj s-a inaugurat cel mai mare institut de cercetări horticole din ţară
Primul Institut de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei a fost inaugurat luni, 31 octombrie, la Cluj-Napoca. Acesta se desfășoară pe o suprafață de peste 11.000 mp si a beneficiat de finanțare europeană prin Programul Operațional Sectorial. Institutul va funcționa în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinara (USAMV) si va contribui la dezvoltarea cercetării horticole si biodiversitate.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 1 noiembrie 2016, 10:25 / actualizat: 1 noiembrie 2016, 15:09
Au participat la inaugurare premierul, Dacian Ciolos, ministrul educației Mircea Dumitru,fostul ministru al educației, Adrian Curaj, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc şi prefectul Clujului, Gheorghe Ioan Vuşcan, precum şi alte personalităţi locale.
Este cel mai mare institut de cercetări horticole din ţară, finanţat cu bani europeni, inaugurat la Cluj
dotat cu aparatură modernă, care poate derula diverse proiecte în mai multe specializări din domeniul horticulturii.
Investiţia se ridică la suma de peste 40 de milioane de lei din fonduri europene, la care se adaugă peste 10 milioane de lei, care reprezintă contribuţia universităţii.
Clădirea institutului are 4 etaje, cuprinde 46 de laboratoare de cercetare, 23 spaţii depozitare care deservesc în mod direct aceste laboratoare, 35 de birouri ale cercetătorilor – mici laboratoare de diseminare şi prelucrare date, o sală de conferinţe pentru diseminarea rezultatelor cercetării, biblioteca şi baza de date, un centru de valorificare a cercetării, sere interioare pentru cercetare aplicată, precum şi alte spaţii tehnice şi administrative necesare funcţionării.
Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt studenţii, masteranzii, doctoranzii, postdoctoranzii cercetătorii ştiinţifici din USAMV Cluj-Napoca, precum şi cadrele didactice, dar şi alţi cercetători, din ţară sau din străinătate, participanţi la programele derulate în cadrul unor proiecte naţionale şi internaţionale, fermierii şi întreprinderile de profil, institutele şi staţiunile de cercetare cu profil horticol, care vor pot încheia cu Universitatea Cluj-Napoca, un parteneriat.