Ascultă Radio România Cluj Live

[FOTO] Cel mai vechi festival de folclor din Transilvania, la final

Festivalul Naţional de Folclor Mureş pe marginea ta, ajuns la cea de-a XXVIII-a ediţie, cel mai vechi festival de folclor din Transilvania, s-a desfăşurat duminică, 30 octombrie 2016, la Casa de Cultură Ion Sângereanu din Ocna Mureş.

[FOTO] Cel mai vechi festival de folclor din Transilvania, la final
Foto: [FOTO] Cel mai vechi festival de folclor din Transilvania, la final

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 noiembrie 2016, 12:23 / actualizat: 2 noiembrie 2016, 13:24

În urma preselecției au intrat în concurs un număr de 16 tineri interpreți din Aiud, Cluj Napoca, Sebeș, Târgu Mureș, Alba Iulia, Târnăveni, Borșa, Sighetu Marmației, Satu Mare și Baia Mare. În urma concursului, trofeul festivalului a fost obținut de Silvia Timiş din orașul Borşa, jud. Maramureş. Premiul I – Bianca Şuşman – Alba Iulia, Premiul II – Michael Cetean – Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Premiul III – Larisa Lup -Sighişoara, jud. Mureş, Premiul special – Oana Venţel – Cluj-Napoca.
Au evoluat în afara concursului, Ansamblul „Tradiţi Uiorene” din Ocna Mureş şi Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Judeţului Alba, alături de interpreţii Virgil Moga, Nicolae Tuhuţ, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Roxana Reche, Maria Filimon şi Ionuţ Fulea.

Festivalul concurs Mureș pe marginea ta a fost înființat în anul 1986 de către profesorul Virgil Moga, pe atunci director al Casei de Cultură din Ocna Mureș. Festivalul a fost inițiat pentru a valorifica folclorul ca o manifestare dedicată tinerilor interpreți aflați la început de drum.
La ediția I-a din 1986 au participat 13 concurenți din județele străbătute de râul Mureș și anume: Harghita, Mureș, Alba, Hunedoara și Arad.

Începând cu ediția a II-a s-a extins și la județele limitrofe: Cluj, Bistrița-Năsăud, Sibiu și Brașov. La ediția a III-a din anul 1988 a fost extinsă aria de participare la nivelul întregii țări. În anul 1989 la cea de-a IV-a ediție au participat cei mai mulți concurenți, 46 din toate județele țării.
După evenimentele din 1989 Festivalul a fost întrerupt pentru doi ani din lipsă de fonduri, fiind reluat în anul 1992 cu ediția a V-a, reușind să-l organizăm de atunci an de an. Până la ediția din acest an au participat un număr de 586 de tineri interpreți din toată țara. La festival se acordă anual un număr de 7 premii: marele premiu, premiile I, II, III și trei mențiuni.

Dintre soliștii care s-au lansat la Ocna Mureș trebuie remarcați câțiva, care au reușit să ajungă mari interpreți ai folclorului românesc, cum sunt: Nineta Popa, Ilie Medrea, Ionuț Fulea, Mariana Ivan, Georgel Nucă, Maria Rotaru, Mirela Mănescu, Marinela Baba precum și cei 6 soliști ai Ansamblului Augustin Bena din Alba Iulia: Nicolae Tuhuț, Dorina Narița, Floricica Moga, Cătălin Hașa, Maria Filimon și Roxana Reche, toți fiind deținători ai Marelui Premiu sau al Premiului I.

Scopul declarat al Festivalului Mureș pe marginea ta a fost și este, acela de a descoperi și lansa tinere talente și a fost atins cu succes până acum.

Iată că anul acesta deși trebuia să avem o ediție jubiliară (a XXX-a) suntem abia la ediția a XXVIII- a. Lipsesc cele două ediții din 1990 și 1991 care nu au fost organizate din lipsă de fonduri. Juriul concursului din acest an nu a avut o misiune ușoară, toți cei 16 concurenți fiind foarte buni. Dintre aceștia s-a desprins o posibilă viitoare stea a folclorului românesc, pe care o felicit sincer pentru câștigarea trofeului din acest an de la Ocna Mureș, și mă refer la Silvia Timiș din Borșa, Maramureș, câștigătoarea trofeului Festivalului Național de Folclor Strugurele de Aur ediția a XV-a, Alba Iulia – Jidvei 2015.

Președintele juriului a fost laureat al Festivalului de Folclor Mureș pe marginea ta de la Ocna Mureș. Este vorba despre îndrăgitul solist de muzică populară, Ionuț Fulea. Acompaniamentul orchestral a fost asigurat de Orchestra Ansamblului Augustin Bena”Alba, dirijor, prof. Alexandru Pal – a declarat pentru Radio România Cluj, Liliana Stoica, director, Casa de Cultură Ion Sângereanu Ocna Mureș.

Evenimentul cultural-artistic de la Ocna Mureș, de duminică, 30 octombrie 2016, a fost organizat de Casa de Cultură Ion Sângereanu cu sprijinul Consiliului Județean Alba, Primăria și Consiliul Local Ocna Mureș și Centrul de Cultură Augustin Bena Alba.

 

Cezar Firu, prof. Virgil Moga, prof. Alexandru Pal

Foto: prof. Vasile Sârb

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca
Cultural vineri, 15 noiembrie 2024, 15:07

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca

Ediția a 33-a este una a contrastelor, în care muzica lui Mozart va fi pusă alături de cea a lui Enescu și Saint-Saëns, va fi interpretată la...

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca
Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari
Cultural vineri, 15 noiembrie 2024, 10:39

Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari

Florin Olari, unul dintre cei mai cunoscuți pictori de biserici din Transilvania, vine în fața publicului cu o nouă expoziție, în care îmbină...

Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari
Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 18:05

Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO

Tipograf, editor, traducător al Bibliei și reformator. Gáspár Heltai a fost unul dintre cei mai educați intelectuali ai vremii sale și un...

Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO
Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 14:48

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”

Joi, 28 noiembrie, începând cu ora 19:00, Radio Cluj și Opera Lux invită publicul la un spectacol de muzică și balet intitulat „Opera...

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 10:43

”Interferențe” se apropie de final

A XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, ajunge la final duminică, 17...

”Interferențe” se apropie de final
Cultural marți, 12 noiembrie 2024, 13:12

Începe Festivalul SoNoRo

Festivalul SoNoRo începe marți, 12 noiembrie, în Cluj-Napoca, printr-un concert intitulat „Un veac de singurătate”, inspirat de cartea cu...

Începe Festivalul SoNoRo
Cultural marți, 12 noiembrie 2024, 12:37

Spectacolul Față-Verso. O poveste de teatru, la a patra ediție

Marți, 26 noiembrie, de la ora 19:00, continuă călătoria prin istoria Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în cadrul...

Spectacolul Față-Verso. O poveste de teatru, la a patra ediție
Cultural luni, 11 noiembrie 2024, 10:49

Ansamblul JANOSKA, pentru prima dată la Cluj-Napoca

Concertul THE NEW OLD va avea loc miercuri, 13 noiembrie, ora 19:30 și va aduce pe scena sălii Auditorium Maximum de la UBB unul dintre cele mai...

Ansamblul JANOSKA, pentru prima dată la Cluj-Napoca