Va fi posibilă viața pe exoplaneta Proxima b?
Rezerve importante de apă au fost descoperite pe exoplaneta Proxima b, susțin cercetătorii elveţieni.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 noiembrie 2016, 11:00
Proxima b ar putea fi cea mai apropiată planetă din afara Sistemului Solar, o exoplanetă telurică, care se află în zona locuibilă a stelei Proxima Centauri. Proxima b dispune de aceleași particularități specifice Pământului, ea poate fi considerată înrudită cu Terra și dispune de rezerve importante de apă, având dimensiuni aproape similare cu Pământul.
Toate acestea vin în susţinerea teoriei existenței vieții pe îndepărtata exoplanetă Proxima b, susțin cercetătorii elvețieni de la Universitatea din Berna. Ei au efectuat măsurătorile și cercetările necesare şi presupun că exoplaneta Proxima b este puțin mai mare decât Pământul, după care au ajuns la concluziile că aproximativ 90% din masa exoplanetei este din rocă dură specifică zonei de munte, iar 10% este din apă, specifică oceanelor.
Proxima b este ca o dublură a Pământului, mai susțin cercetătorii elvețieni. Potrivit cercetătorilor care studiază știința planetară, planetele mici sunt printre cei mai buni candidați la rolul de «al doilea Pământ», unde poate exista viață. Ca urmare, studiile asupra unor astfel de obiecte vor fi continuate și extinse, potrivit cercetătorilor, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI.
Recent oamenii de ştiinţă anunțau că alături de astrul stelar Proxima Centauri a fost desoperită o exoplanetă fiind cea mai apropiată de Pământ, care seamănă foarte bine cu Soarele, la care s-a remarcat un ciclu permanent de formare a punctelor de culoare închisă. Amintim că exoplaneta Proxima b a fost descoperită de cercetători anul acesta cu ajutorul metodei spectrale de analiză. Analiza spectrală este o metodă fizică de cercetare a compoziției unei substanțe, prin examinarea spectrului său de radiații. Conform studiului publicat, aceste variații indică prezența unei planete, care efectuează o orbită completă în jurul stelei Proxima Centauri în 11,2 zile.
Exoplaneta Proxima b s-ar afla la aproape 7,5 milioane kilometri de stea sau 0,05 UA (aproximativ 5% din distanța de la Pământ la Soare). Întrucât Proxima Centauri este mult mai mică decât Soarele, planeta s-ar afla în zona locuibilă circumstelară, zona din jurul stelei în care apa ar putea fi prezentă în stare lichidă. Cercetătorii confirmă faptul că Proxima b ar avea o masă de minim 1,3 ori mai mare decât Pământul și ar trebui să fie telurică, o planetă cu o suprafață solidă asemeni planetei noastre. Aceste condiții sunt considerate favorabile pentru existența vieții. Proxima Centauri este o stea mult mai activă decât Soarele, iar furtunile electromagnetice i-ar fi distrus atmosfera. Proxima Centauri este o stea mai bătrână decât Soarele, având o vârstă estimată la 4,85 miliarde de ani.
Viața va fi posibilă pe Proxima b dacă această planetă va avea magnetosferă, un câmp magnetic care să o protejeze de radiațiile cosmice. Proxima b va fi studiată în continuare de cercetători.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.