Ascultă Radio România Cluj Live

De ce ar trebui să bem sucul de sfeclă roșie

Sucul de sfeclă roşie scade tensiunea arterială și contribuie la prevenirea unor boli, cum ar fi demența, infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral, indică rezultatele unor studii britanice și americane.

De ce ar trebui să bem sucul de sfeclă roșie

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 noiembrie 2016, 06:00

Cercetătorii de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, au descoperit că o doză zilnică de suc din sfeclă roşie le permite oamenilor să se antreneze cu până la 16% mai mult decât de obicei. Experții au descoperit și care este cea mai adecvată perioadă din timpul zilei pentru consumul sucului de sfeclă. În acest scop, cercetătorii le-au oferit participanţilor la studiu un număr diferit de doze a câte 70 de mililitri de suc. S-a demonstrat că cel mai puternic efect l-au avut două doze, a câte 70 de mililitri, consumate cu două ore şi jumătate înainte de antrenamente.

Sfecla roşie este bogată în vitamina B, fier, mangan şi potasiu. Sucul de sfeclă scade cantitatea de oxigen necesară pentru a efectua antrenamente de intensitate scăzută. Acest lucru îi ajută pe oameni să facă lucruri pe care altfel nu ar putea face. Prin efectele sale antiinflamatorii, sucul contribuie la recuperarea musculară mai rapidă, a explicat Katie Lansley, membru al echipei de cercetare.

Rezultatele studiului britanic sunt confirmate şi de o cercetare americană care dezvăluie o serie de alte beneficii ale consumului sucului de sfeclă. Autorii studiului de la Universitatea din Carolina de Vest susţin că acesta oferă o forță musculară neașteptată celor care au suferit un infarct şi îmbunătăţeşte starea arterelor la persoanele în vârstă. Efectul său benefic se datorează conținutului de nitrați care ajută mușchiul inimii să consume mai puțin oxigen, indiferent dacă o persoană are activitate fizică sau nu.

Ca urmare, o cantitate mai mare de oxigen ajunge la alți mușchi. Băutura acţionează și ca vasodilatator, crescând astfel fluxul de sânge către corp şi creier. Pe termen lung, acest efect benefic a fost asociat cu un risc scăzut de infarct miocardic, accident vascular cerebral şi demenţă.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate