Controverse în privinţa dosarului electronic de sănătate
Dosarul electronic nu este necesar. Mai mult decât atât, medicii spun că nici nu este nici un instrument util sau sigur.
Articol editat de Andreea Leonid, 4 noiembrie 2016, 15:24
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a spus vineri, 4 noiembrie, la Adunarea Extraordinară a Colegiului că dosarul electronic încalcă dreptul pacienţilor la confidenţialitate şi la viaţă privată:
Este nefiresc ca un element din sistem care are doar calitate de plătitor al serviciilor să beneficieze de o cantitate de informaţii şi de o calitate a lor care nu au legătură cu actul ce urmează a fi plătit. Medicul nu are motive să ştie toată istoria de acum 25 de ani a cuiva în legătură cu elemente care nu au legătură cu acea patologie pentru care el s-a adresat. Medicul să cerceteze şi să afle. Medicul să aibă pe cardul de sănătate nu la dispoziţia întregii naţiuni o informaţie medicală relevantă pentru trecutul pacientului.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, susţine că, din punct de vedere al securităţii, dosarul electronic utilizează cele mai mari standarde. El cuprinde date necesare în caz de urgenţă la care au acces medicii indiferent dacă pacientul îşi dă sau nu acordul. Dosarul electronic va fi obligatoriu din 12 noiembrie.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.