Covoarele bulgăreşti, apreciate în întreaga lume
Covoare bulgăreşti țesute manual vor împodobi curtea regală britanică. Producătorii bulgari se bucură de recunoaștere internaţională și abia țin pasul cu comenzile din întreaga lume. Activitatea bulgăroiacelor care se ocupă cu ţesăturile manuale este deosebit de apreciată de Prinţul Charles, care s-a întâlnit cu Nino Parpulov, proprietarul atelierului în care sunt create aceste adevărate opere de artă.
Articol editat de , 5 noiembrie 2016, 10:00
Creatoarele covoarelor susţin că această artă rară necesită inimă şi suflet. Dacă nu porneşte din interior, nu există nicio putere care să te ţină în faţa războiului de ţesut, susţine una dintre ţesătoare.
Cu o dexteritate de invidiat, ele împletesc firele, realizând o îmbinare deosebită de culori şi texturi. Aceasta este formula de succes a micului atelier. Șansa a venit în anul 2003, când Nino Parpulov a fost singurul creator de covoare care şi-a asumat sarcina de a recrea un model realizat în anul 1837 pentru reşedinţa de vară a Reginei Victoria. Nu există un alt război de ţesut în lume care să poate produce această formă, covorul fiind format din trei părți.
Mândria tuturor celor care lucrează în atelier o reprezintă comenzile din străinătate, în special de la Casa Regală a Marii Britanii, de la cântăreţi de muzică rock, cum ar fi Mick Jagger, dar şi de la bănci, muzee și biblioteci.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.