Artiştii apără taxa radio
Propunerea de eliminare a taxei radio a fost criticată ieri de reprezentanţi ai vieţii culturale româneşti. Pianistul Horia Mihail afirmă că această decizie ar afecta serios o instituţie care funcţionează.
Articol editat de Andreea Leonid, 6 noiembrie 2016, 08:39 / actualizat: 18 noiembrie 2016, 12:54
Horia Mihail: Radio România chiar îşi face treaba şi îşi face treaba extrem de bine, şi din punct de vedere al informării corecte şi imparţiale a ascultătorilor, cât şi din punct de vedere al diversităţii de programe, atât cele de divertisment, culturale, ştiri. Am mai spus, cred că este o aberaţie că această taxă, care nu sărăceşte nicio familie din România – 2,50 lei -, să nu uităm că această instituţie face ca România să fie mândră.
Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu remarcă valoarea editorială a emisiunilor Radio România şi faptul că eliminarea taxei radio reprezintă o încercare de a atrage capital electoral.
Ion Bogdan Ştefănescu: Cred că, în continuare, este singura sursă adevărată de informaţie şi cultură, fiindcă nu se poate compara Radio România, din punctul acesta de vedere, cu niciunul dintre radiourile private. Mi se pare penibilă de-a dreptul. Dacă nişte politicieni au ajuns să îşi facă capital pentru astfel de decizie înseamnă că, în toţi aceşti ani, aceşti politicieni au dus pur şi simplu ţara de râpă, înseamnă că este un dezastru naţional. 2,50 lei, astăzi, nu mai costă absolut nimic.
Iniţiatorul legii care elimină peste 100 de taxe, între care şi cea radio-tv, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent că dispariţia taxei nu are de ce să afecteze independenţa posturilor publice de radio şi televiziune, întrucât sistemul alocării bugetare funcţionează şi în străinătate. Legea a fost adoptată de Parlament şi se află în prezent la Preşedinţie pentru promulgare.
RADOR