Ascultă Radio România Cluj Live

Sărățelele cu borcut – rețeta de succes a unei familii din Sângeorz-Băi

Sătui să vadă că de ani de zile apa minerală de la izvoarele din Sângeorz-Băi se duce pe apa sâmbetei, un tânăr și bunica sa din orașul-stațiune de pe Someșul Mare s-au gândit că o pot folosi cu succes într-o afacere, care le stătea la îndemână: producția de sărățele.

Sărățelele cu borcut – rețeta de succes a unei familii din Sângeorz-Băi

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 6 noiembrie 2016, 06:00

Cum bunica făcea sărățele pentru familie din când în când după o rețetă tradițională, cei doi s-au gândit să prepare aluatul cu apă minerală de la unul dintre izvoarele minerale de la care consumau apa în scop terapeutic. Apoi, au modificat rețeta în așa fel încât toate ingredientele să fie bio și sărățelele făcute astfel au ajuns să fie foarte apreciate de consumatori.

Tânărul se numeşte Andrei Mutu și spune că de izvorul 8 cu borcut, denumirea populară a apei minerale, îl leagă toată copilăria sa.

Eu am crescut în zona unde izvorăște apa minerală și chiar lângă izvor jucam fotbal când eram mic și am fost învățat că este benefică. Și, crescând cu influența aceasta, de curând mi-a venit ideea să gestionez mai bine resursele pe care le avem noi aici. Acum producem sărățele cu branză și borcut, deocamdată și urmează să mai facem și alte rețete.

Primii clienți ai sărățelelor cu borcut au fost membrii familiei și cunoscuții, dar acum produsul se vinde în tot județul Bistrița-Năsăud și chiar și în afara lui, iar producția a ajuns la circa o tona pe lună.

Prima dată am reușit să distribuim sărățelele noastre într-un magazin din Sângeorz-Băi, iar acum distribuim în tot județul. Oamenii au ajuns să aprecieze atât de mult rețeta Miez, pentru că așa se numește brandul, că au ales să ia cu ei această mică gustare peste tot pe unde circulă. Acuma am demarat o campanie, care se numeste Miez în jurul lumii, iar oamenii, din pură plăcere, trimit o poză cu un peisaj, unde ei se bucură, în care apar și sărățelele noastre, ne povestește Andrei Mutu.

Despre ingredientele sărățelelor cu brânză și borcut aflăm mai multe de la Ioana Macavei, bunica lui Andrei.

Rețeta, pe care o avem încă din copilărie, a fost alta, însă fiicei mele îi place totul bio, astfel că am tot schimbat-o, până am ajuns la rețeta care noi considerăm că este foarte bună. Sărățelele noastre conțin ulei de măsline, făină de hrean, brânză de oaie, chimen, sare de mare și borcut.

La 10 kg de amestec punem 5 litri de borcut și știm că această apă minerală ajută foarte mult la fiere, la stomac și noi mâncăm acuma supele și cremele cu sărățele. Sunt foarte mândră de nepotul meu că s-a hotărât să ducă mai departe aceasta rețetă.

Așadar, natura a investit mult în zona Sângeorz-Băi. Oamenii trebuie doar să învețe să aleagă bine.

 

Florin Săsărman

Cinci clujeni, trei mașini ARO și o aventură impresionantă! | FOTO
Reportaje duminică, 9 februarie 2025, 00:00

Cinci clujeni, trei mașini ARO și o aventură impresionantă! | FOTO

Cinci clujeni, cu trei maşini Aro vechi de peste 20 de ani au luat parte la o o aventură impresionantă in care au parcurs 9.000 de kilometri....

Cinci clujeni, trei mașini ARO și o aventură impresionantă! | FOTO
TikTok-ul și ale lui provocări… periculoase
Reportaje joi, 6 februarie 2025, 13:18

TikTok-ul și ale lui provocări… periculoase

Faceboook, Instagram, TikTok sunt doar câteva din rețele de socializare care sunt nelipsite din viața noastră. În timp ce aceste platforme...

TikTok-ul și ale lui provocări… periculoase
Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Reportaje miercuri, 5 februarie 2025, 17:22

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit

Anul trecut, Sibiul a fost ales de către oameni în top trei cele mai bune locuri unde te poți stabili, alături de Brașov și Cluj Napoca....

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!