Sărățelele cu borcut – rețeta de succes a unei familii din Sângeorz-Băi
Sătui să vadă că de ani de zile apa minerală de la izvoarele din Sângeorz-Băi se duce pe apa sâmbetei, un tânăr și bunica sa din orașul-stațiune de pe Someșul Mare s-au gândit că o pot folosi cu succes într-o afacere, care le stătea la îndemână: producția de sărățele.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 6 noiembrie 2016, 06:00
Cum bunica făcea sărățele pentru familie din când în când după o rețetă tradițională, cei doi s-au gândit să prepare aluatul cu apă minerală de la unul dintre izvoarele minerale de la care consumau apa în scop terapeutic. Apoi, au modificat rețeta în așa fel încât toate ingredientele să fie bio și sărățelele făcute astfel au ajuns să fie foarte apreciate de consumatori.
Tânărul se numeşte Andrei Mutu și spune că de izvorul 8 cu borcut, denumirea populară a apei minerale, îl leagă toată copilăria sa.
Eu am crescut în zona unde izvorăște apa minerală și chiar lângă izvor jucam fotbal când eram mic și am fost învățat că este benefică. Și, crescând cu influența aceasta, de curând mi-a venit ideea să gestionez mai bine resursele pe care le avem noi aici. Acum producem sărățele cu branză și borcut, deocamdată și urmează să mai facem și alte rețete.
Primii clienți ai sărățelelor cu borcut au fost membrii familiei și cunoscuții, dar acum produsul se vinde în tot județul Bistrița-Năsăud și chiar și în afara lui, iar producția a ajuns la circa o tona pe lună.
Prima dată am reușit să distribuim sărățelele noastre într-un magazin din Sângeorz-Băi, iar acum distribuim în tot județul. Oamenii au ajuns să aprecieze atât de mult rețeta Miez, pentru că așa se numește brandul, că au ales să ia cu ei această mică gustare peste tot pe unde circulă. Acuma am demarat o campanie, care se numeste Miez în jurul lumii, iar oamenii, din pură plăcere, trimit o poză cu un peisaj, unde ei se bucură, în care apar și sărățelele noastre, ne povestește Andrei Mutu.
Despre ingredientele sărățelelor cu brânză și borcut aflăm mai multe de la Ioana Macavei, bunica lui Andrei.
Rețeta, pe care o avem încă din copilărie, a fost alta, însă fiicei mele îi place totul bio, astfel că am tot schimbat-o, până am ajuns la rețeta care noi considerăm că este foarte bună. Sărățelele noastre conțin ulei de măsline, făină de hrean, brânză de oaie, chimen, sare de mare și borcut.
La 10 kg de amestec punem 5 litri de borcut și știm că această apă minerală ajută foarte mult la fiere, la stomac și noi mâncăm acuma supele și cremele cu sărățele. Sunt foarte mândră de nepotul meu că s-a hotărât să ducă mai departe aceasta rețetă.
Așadar, natura a investit mult în zona Sângeorz-Băi. Oamenii trebuie doar să învețe să aleagă bine.
Florin Săsărman