Donald John Trump, un cu totul altfel de preşedinte
Donald Trump, câştigătorul-surpriză (pentru unii) al alegerilor pentru preşedinţia Statelor Unite, este un politician atipic. Mult în afara tiparelor clasei politice americane, este adulat şi detestat în egală măsură.
Articol editat de , 9 noiembrie 2016, 16:04
Ceea ce îl scoate în evidenţă nu sunt chestiunile tabloidice, care i-au inflamat pe „corecţii politic”, ci sloganul său de campanie: „Make America great again!”, adică „Să facem America din nou măreaţă”. Imediat după aflarea victoriei, Trump a mai făcut o declaraţie: „Vom fi cinstiţi cu toate popoarele şi naţiunile. Vom promova colaborarea, nu conflictul”.
Este ceea ce l-a diferenţiat net pe Donald Trump de Hillary Clinton, susţinătoare declarată a „corectitudinii politice” şi a complexului militar-industrial american, care consideră că doar un mare război ar putea scoate ţara din criza profundă în care se află.
Donald John Trump s-a născut la 14 iunie 1946 în cartierul Queens, din New York. Este investitor și om de afaceri, vedetă de televiziune, om politic și autor de literatură motivațională. Conduce The Trump Organization, o companie imobiliară americană şi este fondatorul Trump Entertainment Resorts, care deţine cazinouri și hoteluri în întreaga lume.
Revista Forbes îl creditează cu o avere de 2 miliarde de dolari, majoritatea în investiţii imobiliare şi cazinouri. Donald este al patrulea din cei cinci copii ai lui Frederic Trump, un bogat investitor imobiliar. În 1968, după absolvirea școlii de business Warton School a Universității din Pennsylvania, s-a alăturat companiei tatălui său, The Trump Organization. La începutul anilor ’90 a avut grave probleme financiare, dar a reuşit să se relanseze.
Donald John Trump a fost căsătorit din 1977 până în 1992 cu ceho-americana Ivana Trump, din 1993 până în 1999 cu Marla Maples, iar din 2005 încoace o are ca soţie pe sloveno-americana Melania Trump. Din căsătoriile sale au rezultat 5 copii.
Este de religie prezbiteriană şi se declară mândru că aparţine categoriei WASP (alb, anglo-saxon, protestant), cum erau coloniştii care, în sec. XVII, s-au stabilit pe Coasta de Est a Americii de Nord, formând nucleul actualei SUA.
Reuşita lui Donald Trump la alegerile din acest an răstoarnă un întreg eşafodaj de calcule, economice, politice şi militare, deoarece preşedintele ales al SUA consideră că obligaţiile sale sunt, prioritar, faţă de poporul american şi de modul său de viaţă, nu faţă de restul lumii.
Rămâne de văzut în ce măsură vor şti politicienii români să se adapteze la noua stare de fapt, deoarece, în ciuda apartenenţei noastre la UE, SUA râmâne principala putere a lumii. Economic, militar şi politic. Iar Donald Trump a spus clar: în politica externă, onestitate şi colaborare cu toată lumea.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel