Radioul și televiziunea publică nu vor mai putea funcționa de la 1 ianuarie 2017
De la 1 ianuarie 2017 cele două instituții publice, radioul și televiziunea, vor opri activitatea, în condițiile în care actualele taxe nu se vor mai încasa, a atras atenția președintele director general al Radio România, Ovidiu Miculescu prezent la dezbaterea organizată de Radio România şi Televiziunea Română, luni seara, pe tema eliminării taxelor.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 9 noiembrie 2016, 13:15 / actualizat: 18 noiembrie 2016, 12:55
De la 1 ianuarie, tehnic, pe situaţia actuală, cele două servicii publice se opresc. După estimările noastre, nu va exista bugetul naţional. Toate cheltuielile interne sunt provenite din veniturile proprii, deci din taxă, pentru că aici mai există o .. nu aş spune păcăleală, o uşoară deformare, aşa – bugetul de stat în momentul acesta vă dă, nu ştiu, 30-40%. Da, dar unde se duc aceşti bani? Se duc să alimenteze o companie de stat greoaie, pe care bugetul o ţine în viaţă. Încă noi emitem cu poştalionul, din post în post. Comunicaţiile la nivelul anului 2016-2017, au trecut de mult de la faza de stâlp de pe vârf de deal pe vârf de deal, or scuzaţi-mă, cel puţin în cazul Radioului, banii care se alocă parţial pentru Radio România Internaţional şi parţial pentru Formaţii, şi aici vorbim doar de salarii, însumează undeva spre 8% din total. Aşa că ‘statul deja vă dă’ este o altă păcăleală. Statul îşi dă lui. Acei bani doar trec prin Trezorerie şi se duc cu destinaţie clară, precisă, ţintită spre o altă companie de stat, soluţii, alternative moderne şi eficiente şi mult mai ieftine existând, dar în funcţionarea de zi cu zi de la curent, gaz, apă până la salariile jurnaliştilor, statul şi bugetul nu sunt prezente. Neavând buget, practic, la 1 ianuarie, activitatea se va opri.
Cu toate că în prezent Radio România, spre deosebire de Televiziunea Română are o rezervă financiară semnificativă, conform noii legi cheltuirea acestor bani va fi imposibilă pentru că vom risca să intrăm în ilegalitate, a mai precizat Ovidiu Miculescu.
La radio este o situaţie paradoxală, extremă. De ce? Practic, în momentul acesta, Radioul stă pe o rezervă financiară serioasă, foarte importantă. Legea trece şi intră de la 1 ianuarie. Bugetul de stat nu vine. Practic, prima tentaţie este să cheltui. Se pune problema, pe care am analizat-o, legalitatea acestor cheltuieli, pentru că legea tocmai votată ne spune cu totul altceva. Deci, chiar cu bani, nu se poate. Este extrem de important. Lor nu le pasă de lucrurile acestea şi, mai mult, spunea colegul meu puţin înainte, parlamentul s-a grăbit extraordinar şi a luat-o cu o viteză uriaşă, patru ani de zile nu şi-a găsit 15 minute pe an ca să discute sau să voteze sau să respingă Raportul Radiodifuziunii Române.
Practic, proiectul de lege care prevede eliminarea taxelor pentru radioul și televiziunea servicii publice, nu face referire la niciuna dintre viitoarele surse de finanțare pentru cele două instituții, fapt care poate constitui o amenințare reală asupra funcţionării celor două, din punctul de vedere al independenței editoriale, a adăugat Radu Alexandru, membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, prezent la dezbatere.
Acest proiect de lege, care are în vedere 102 taxe, nu face niciun fel de trimitere la sursa de finanţare pentru cele două instituţii. De aici, în continuare, cu cifre pe care le aveţi toţi la dispoziţie, vedeţi că nu este decât un act cu totul şi cu totul descalificant, de prostire a oamenilor şi de planare a unei grave ameninţări asupra funcţionării independente şi când spun ‘independente’, repet, editoriale, a celor două instituţii. Motiv pentru care trebuie respinse cu toată fermitatea. (Radu Alexandru)
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.