„Să păstreze taxele radio-tv și să suplimenteze controlul asupra bugetelor”
Taxele pentru radio și televiziune trebuie reintroduse, aşezate pe nişte baze normale şi suplimentat controlul asupra felului în care sunt administrate bugetele celor două instituţii, este de părere jurnalistul Adrian Ursu prezent la dezbaterea comună Radio România-TVR pe tema eliminării taxei radio-tv.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 9 noiembrie 2016, 11:25 / actualizat: 18 noiembrie 2016, 12:54
În clipa de faţă, eu cred că cele două taxe – mă rog, taxa pentru radio şi tv – trebuie reintroduse, aşezate, pe nişte baze normale şi suplimentat controlul. Controlul nu asupra producţiei, pentru că asta ar însemna o îngrădire a dreptului la liberă exprimare a jurnalismului, aşa cum se face el în Radioul şi în Televiziunea publice, ci asupra felului în care sunt administrate bugetele celor două instituţii. (Adrian Ursu, jurnalist)
Tot el a precizat că, odată cu revizuirea legii, prima măsură care ar fi trebuit luată era eliminarea aberaţiilor și, în cazul televiziunii publice, monopolul cabliştilor care continuă să vicieze relaţia dintre furnizorul de conţinut, jurnalistul, şi publicul căruia i se adresează.
Prima măsură care ar fi trebuit luată era eliminarea aberaţiilor și, în cazul televiziunii publice, monopolul cabliştilor care continuă să vicieze relaţia dintre furnizorul de conţinut, jurnalistul, şi publicul căruia i se adresează.
Dar noi ştim însă că este mult mai simplu că decât să rezolvi ceea ce este defect, mai bine elimini de tot. Este, pare-se, soluţia la care au recurs legiuitorii în clipa de faţă, neacţionând aşa cum ar fi trebuit să acţioneze – şi anume la nivelul aberaţiilor. Un alt lucru pe care cred că ar fi putut să-l rezolve legiuitorii, dacă nu erau mânaţi, desigur, de imboldul preelectoral, era să descopere felul în care legătura dintre public şi furnizorul de conţinut este viciată de ani de zile nu numai de existenţa sau absenţa acestei taxe, de imixtiunea politicului şi de existenţa unui factor perturbator, care se cheamă – în cazul Televiziunii, cel puţin – cabliştii. (Adrian Ursu, jurnalist)
În cadrul aceleiași dezbateri cei prezenți au enunțat multitudinea de produse informative, culturale și de divertisament pe care publicul larg o primește în schimbul celor două taxe încasate pe familie: 2 lei 50 pentru radio și, respectiv 4 lei pentru televiziune.
Alături de jurnalistul Adrian Ursu, la dezbaterea pe tema taxei Radio-TV au mai participat Gabriel Gherghescu, director TVR 1, Dan Preda, directorul Radio România Actualităţi și președinții celor două instituții Radio România și TVR: Ovidiu Miculescu și Irina Radu.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.