Taxele pentru Radio România și Televiziunea Română-cele mai mici din Europa
În timp ce în Elveția taxa pentru televiziunea publică este de peste 400 de euro, în Germania, Franța, sau în Marea Britanie, mai mari de 100 de euro, iar în Albania, 8 euro, tarifele pentru serviciile publice din România, un total de 6,5 lei sunt cele mai mici din Europa a declarat directorul TVR 1, Gabriel Gherghescu în cadrul dezbaterii pe tema taxei radio-tv organizată de Radio România și TVR, luni seara.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 9 noiembrie 2016, 12:11 / actualizat: 21 noiembrie 2016, 8:51
Contribuabilul român, cel care plătește aceste taxe primește în schimbul lor, emisiuni de radio și televiziune, știri, documentare, anchete și alte produse media. O cotă parte din acești bani este folosită și la întreținerea clădirilor în care funcționează cele două instituții au precizat directorul TVR 1 și Dan Preda, directorul Canalului Radio România Actualităţi.
Nu cred că valoarea taxei reprezintă o problemă. Sunt oameni care efectiv nu ştiu cât este taxa. Alt segment de oameni este extrem de cooperant şi dispus să plătească mai mult pentru taxa radio-tv – evident, cu acele condiţii de a avea programe de calitate. Aceşti 4 lei, plătiți pentru televiziune nu intră în totalitate în visteria Televiziunii, să poată fi folosiţi pentru programe şi întreţinerea televiziunii. (Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1)
De 2,50 lei publicul din România primește știri, primește informație de calitate, așa cum s-a împământenit această vorbă, „am auzit la Radio”, și este semnul credibilității. Avem, în acest sens, cred, cea mai performantă rețea de corespondenți, atât interni, cât și externi, avem o rețea de reporteri foarte buni, ceea ce garantează o informație de calitate…
Difuzăm reportaje, difuzăm documentare, difuzăm muzică, concerte, difuzăm teatru la microfon… Iată un all-inclusive, care ajunge în casa ascultătorului, pentru numai, așa cum spuneai, 2,50 lei. 2,50 lei, alături de cei 4 lei pentru Televiziune, ajungem la cea mai mică taxă din Uniunea Europeană și a doua din Europa. Este, ca să spun așa, o taxă simbolică, dacă e s-o comparăm cu ceea ce se întâmplă în lumea bună, în țările cu democrații avansate; vorbim despre Germania, despre Franța, despre Marea Britanie, toate având taxe de peste 100 de euro. (Dan Preda, directorul Canalului Radio România Actualităţi)
Cei doi jurnalișit au fost prezenți la dezbatere pe tema eliminării taxei radio-tv, organizată de Radio România şi Televiziunea Română și moderată de Irina Păcuraru şi Radu Croitoru.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.