Animal de companie – De ce le plac pisicilor atât de mult cutiile?
Salut și bine v-am găsit săptămâna aceasta la ediția Animal de Companie! Astăzi m-am gândit să rezolvăm împreună unul dintre misterioasele comportamente ale pisicilor – iubirea pentru cutii! De câte ori oare nu v-ați distrat când ați văzut felina voastră cum se înghesuie într-o cutie de carton din care probabil tocmai ați scos o jucărie luată special pentru ea?
Articol editat de , 10 noiembrie 2016, 06:00 / actualizat: 24 noiembrie 2016, 11:39
Dacă vă mai amintiți din edițiile anterioare în care-am discutat despre pisici, vânătorii solitari – acum, cu toate că pisicile din casele noastre (Felis sylvestris catus) nu au venit direct din pădure și nu mai au aceiași viață, acestea continuă să fie puternic înrudite cu pisica sălbatică (Felis sylvestris). Cu asta-n minte, revenim la cutii și putem să le vedem ca fiind un spațiu de care pisicile sunt puternic atrase, deoarece le oferă confort și siguranță de alți prădători mai mari. Atât doar că de data asta felina care se simte în pericol sau inconfortabil nu se retrage într-un copac, o peșteră sau scorbură, ci în cutia noastră de papuci. Mai mult decât atât, un astfel de loc poate fi perfect pentru pânditul unei mese delicioase.
Până acum, aceasta este cea mai plauzibilă explicație oferită de comunitatea științifică care a făcut o serie de cercetări pentru a desluși misterul. Spre exemplu, etologul Claudia Vinke de la Universitatea Utrecht din Olanda a studiat recent nivelul de stres al pisicilor din adăposturi. Aceasta a comparat două grupuri de pisici similare pe multe aspecte mai puțin unul – toate pisicile din grupul A aveau mai multe cutii în incinta în care erau închise, pe când grupul B nu avea nicio cutie. Ambele grupuri aveau condiții tipice de confort: apă, hrană, pătuț, litieră. Ce-a observat este că pisicile din grupul A (cu cutii) au devenit rapid mai prietenoase și calme.
Și-un motiv în plus, în special dacă aveți acasă mai multe animăluțe – revenind la ideea de pisici animale solitare, mai puțin sociale (în special comparativ cu câinele). Felinele au tendința să evite conflictele sau să se retragă undeva departe de ce-o deranjează. Și-uite așa o cutie poate fi exact locul de care ea are nevoie, oaza ei de liniște unde nu este stres, ostilitate sau atenție nedorită; și-acum în sezonul rece – chiar căldură (cartonul este izolator bun)!
Bun, și-acum la ce ne e nouă util să știm asta când pisicile noastre stau la noi în casă? Putem să ne ascultăm pisicile când ne comunică preferința pentru cutii și să găsim o modalitate de a ține cont de mesajul lor. Cu siguranță odată ce le vedeți într-o cutie și relaxarea e mai mult decât evidentă – veți descoperi alături de ele cât de mult le putem crește calitatea vieții printr-o activitate atât de simplă.
Noi, la Radio Animale, încurajăm pe toată lumea să citească aceste semnale din partea animalului și odată descifrate – să se bucure împreună de rezultat. Așa că vă încurajăm să-i oferiți felinei dumneavoastră mai multe cutii, așezate în locuri diferite (la înălțime, pe podea etc), de dimensiuni diferite (mici, mari, cu/fără găurele) și poate chiar vă încercați talentul la construit castele de carton.
Vă invităm la discuții fie pe facebook, fie la rubrica comentarii – să descoperim împreună lumea pisicilor și iubirea lor pentru cutii.
Carina Matei
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.