Ascultă Radio România Cluj Live

Poveştile misterioase din peştera Huda lui Papară

Dupa traseul pe care vi l-am propus zilele trecute, revin astazi asupra ultimei recomandari facute şi anume peştera Huda lui Papară.

Poveştile misterioase din peştera Huda lui Papară
Foto: huda-lui-papara

Articol editat de Carmen Sas, 12 noiembrie 2016, 06:00

Nu întamplător. Ci pentru că este pe cât de spactaculoasă, pe-atât de învăluită în mistere şi taine iar legendele ei sunt dintre cele mai fascinante.

Huda lui Papară se află în apropiere de comuna Sălcuia de Jos, jud. Alba.

Într-o traducere interpretată, numele peşterii ar însemna Adăpostul conducătorului, trimiţând astfel la posibilitatea ca aceasta să fie peştera  în care s-ar fi ascuns Zamolxes, zeul dacilor.

Este o peşteră care se evidenţiază nu numai prin poveştile ţesute în jurul istoriei ei ci şi prin superlativele de care se bucură. Pentru că Peştera Huda lui Papară  este cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cele mai lungi şi mai numeroase stalactite crescute strâmb şi cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa.

Reîntorcandu-ne la denumirea ei, pentru a-i descifra măcar o parte dintre taine, trebuie să ţinem cont de faptul că Huda este un regionalism ce înseamnă cale îngustă, groapă, gaură în pământ, peşteră sau adăpost.

Iar dacă pe asta am lămurit-o uşor, haideţi să vedem ce-i cu Papară.

O variantă luată în calcul de cercetători, ar fi aceea că provine de la latinul ”papa”, ce înseamnă conducător religios.

Termenul, preluat în limbile ”barbare”, s-ar fi transformat în papar. Deci Huda lui Papară ar putea înseamna adăpostul sau casa conducatorului religios.

În susţinerea acestei teze, arheologii au evidenţiat deja că, în preistorie şi în vremea dacilor, peştera a fost folosită ca locuinţă şi loc de cult.

Au fost identificate urme ale omului preistoric şi resturi de unelte de piatră neslefuite care ar putea aparţine omului de Neanderthal.

La toate acestea se adaugă şi Legenda solomonarilor. Pentru că, prin excelenţă, Huda lui Papară este locul care a ţinut în viaţă tradiţia si misterele solomonarilor, acele enigmatice personaje ale mitologiei populare româneşti.

Stăpâni ai vânturilor şi călători prin nori, solomonarii trăiesc în poveste dar şi prin pădurile  sau prin cătunele Apusenilor.

Iar faptul că, în zi senină de vară, fără nici un semn de ploaie, apa pârâului îşi înzeceşte debitul pentru câteva ore, măturând în cale animalele si căpiţele de fân de pe lunci, nu poate avea decât o explicaţie: în peşteră îşi au ”sălaş, solomonarii aducători de ploie şi balaurii lor. Poveştile din bătrâni ne spun că în peşteră sunt lacuri imense şi când balaurii se scaldă, apa dă peste marginea lacurilor şi inundă totul în aval.

În realitate, fenomenul este cu totul altul, dar prefer să vă las fascinaţi de legendă.

Legenda unei peşteri  dintr-un sat în care soarele răsare de două ori, pentru că, la orele dimineţii, soarele apare de după culmea Bedeleului şi se ridică pe cer. După câteva ore dispare, însă după vârful peretelui de calcar ce adăposteşte peştera Huda lui Papara. Este un perete impozant care acoperă aici jumătate din bolta cerului. Iar după aproape două ore, soarele se arată din nou, pentru a doua oară, în partea vestică a muntelui şi apune seara după culmile mai domoale de la vestul depresiunii.

De aceea, pentru toate aceste mistere şi lucruri fascinante, vă invit într-o excursie în trecutul îndepărtat al comorilor ce scot în lumină ameţitoarea succesiune a mileniilor, în negura cărora ne pierdem originea. Pentru că Apusenii sunt locuiţi din Paleolitic iar primul om în zonă nu a fost nici Petre, nici Ionci. A fost Omul de Neanderthal, acum 50.000 de ani.

Iar dacă urmele lăsate de el în galerile din Huda lui Papara au fost şterse de viituri, în Sala Minunilor,  cu siguranţă se găsesc stratificate vieţile miilor de generaţii care au trăit aici.

Şi de-aici, povestea merge mai departe…

 

Alin Pop

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca
Cultural vineri, 15 noiembrie 2024, 15:07

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca

Ediția a 33-a este una a contrastelor, în care muzica lui Mozart va fi pusă alături de cea a lui Enescu și Saint-Saëns, va fi interpretată la...

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca
Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari
Cultural vineri, 15 noiembrie 2024, 10:39

Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari

Florin Olari, unul dintre cei mai cunoscuți pictori de biserici din Transilvania, vine în fața publicului cu o nouă expoziție, în care îmbină...

Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari
Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 18:05

Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO

Tipograf, editor, traducător al Bibliei și reformator. Gáspár Heltai a fost unul dintre cei mai educați intelectuali ai vremii sale și un...

Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO
Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 14:48

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”

Joi, 28 noiembrie, începând cu ora 19:00, Radio Cluj și Opera Lux invită publicul la un spectacol de muzică și balet intitulat „Opera...

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 10:43

”Interferențe” se apropie de final

A XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, ajunge la final duminică, 17...

”Interferențe” se apropie de final
Cultural marți, 12 noiembrie 2024, 13:12

Începe Festivalul SoNoRo

Festivalul SoNoRo începe marți, 12 noiembrie, în Cluj-Napoca, printr-un concert intitulat „Un veac de singurătate”, inspirat de cartea cu...

Începe Festivalul SoNoRo
Cultural marți, 12 noiembrie 2024, 12:37

Spectacolul Față-Verso. O poveste de teatru, la a patra ediție

Marți, 26 noiembrie, de la ora 19:00, continuă călătoria prin istoria Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în cadrul...

Spectacolul Față-Verso. O poveste de teatru, la a patra ediție
Cultural luni, 11 noiembrie 2024, 10:49

Ansamblul JANOSKA, pentru prima dată la Cluj-Napoca

Concertul THE NEW OLD va avea loc miercuri, 13 noiembrie, ora 19:30 și va aduce pe scena sălii Auditorium Maximum de la UBB unul dintre cele mai...

Ansamblul JANOSKA, pentru prima dată la Cluj-Napoca