Europa se confruntă cu noi droguri sintetice
Europa se confruntă cu un aflux foarte mare de noi droguri sintetice, motiv pentru care țările europene sunt obligate să-şi înăsprească legile într-o încercare de a opri producția și traficul cu aceste narcotice, a anunţat Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT).
Articol editat de cristina.rusu, 16 noiembrie 2016, 18:00 / actualizat: 17 noiembrie 2016, 8:22
Aproape 300 de noi substanțe psihoactive au fost înregistrate în intervalul 2013-2015, se menţionează în raportul observatorului și Unităţii de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene (Eurojust). Acestea sunt în principal produse sintetice pe bază de canabinoidă, substanță chimică din planta canabis.
În laborator se produce din canabinoidă un număr mare de substanțe psihotrope care pot fi utilizate sub formă de spray sau se inspiră cu ajutorul „țigărilor electronice” sau alte echipamente.
În comunicat se precizează că aceste produse sunt vândute ca „alternativă legală și în siguranţă” a medicamentelor oficiale, însă se precizează că o astfel de utilizare poate provoca efecte mai puternice decât marijuana clasică asupra creierului, putând fi şi letale.
Finlanda, Franța, Germania și Olanda vor să-şi consolideze legislația prin care se vor simplifica procedurile judiciare cu ajutorul cărora un traficant de droguri sintentice ar putea să primească pedepse de până la zece ani de închisoare.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.