Ascultă Radio România Cluj Live

De ce copiilor nu le place broccoli?

Creierul uman apreciază valoarea caloriilor și gustul plăcut al alimentelor în funcţie de culoare, astfel încât roșul este considerat gustos, iar verdele, neatractiv. De aceea, copiilor nu le plac alimentele verzi, susţin oamenii de ştiinţă italieni.

De ce copiilor nu le place broccoli?

Articol editat de cristina.rusu, 17 noiembrie 2016, 06:00

Culoarea ne determină să mâncăm sau nu ceva, deoarece alimentele sunt percepute mai întâi cu văzul.

Oamenii preferă în mod natural să aleagă alimente, cum ar fi carnea roşie în locul celor verzi cum este broccoli.

Conform unor teorii, sistemul nostru vizual a evoluat pentru a identifica cu ușurință fructele şi legumele mai nutritive din spaţiile verzi din jur”, a declarat Raffaela Rumiati, profesor pentru ştiinţe cognitive şi coordonator al studiului, din cadrul Institutului Internațional de Studii Avansate din Trieste.

Suntem fiinţe vizuale, spre deosebire de animale, cum ar fi câinii care se bazează mai mult pe miros. Distingem în mod special roșul de verde, a susţinut Raffaela Rumiati.

Cu cât este mai roșu un aliment în formă neprelucrată, cu atât este mai probabil ca acesta să fie bogat în calorii. Alimentele verzi sunt, de obicei, dietetice.

Acest lucru este valabil și pentru alimentele procesate, deși în acest caz, culoarea îşi pierde eficienţa ca indicator de calorii. Instinctiv, oamenii continuă să caute culoarea roşie şi în mâncarea gătită.

Preferința pentru roșu în loc de verde se observă şi pentru alte obiecte decât alimentele. Oamenii de știință au lucrat cu mai mulți voluntari care au evaluat diferite alimente după mai multe imagini.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate