De ce copiilor nu le place broccoli?
Creierul uman apreciază valoarea caloriilor și gustul plăcut al alimentelor în funcţie de culoare, astfel încât roșul este considerat gustos, iar verdele, neatractiv. De aceea, copiilor nu le plac alimentele verzi, susţin oamenii de ştiinţă italieni.
Articol editat de cristina.rusu, 17 noiembrie 2016, 06:00
Culoarea ne determină să mâncăm sau nu ceva, deoarece alimentele sunt percepute mai întâi cu văzul.
Oamenii preferă în mod natural să aleagă alimente, cum ar fi carnea roşie în locul celor verzi cum este broccoli.
Conform unor teorii, sistemul nostru vizual a evoluat pentru a identifica cu ușurință fructele şi legumele mai nutritive din spaţiile verzi din jur”, a declarat Raffaela Rumiati, profesor pentru ştiinţe cognitive şi coordonator al studiului, din cadrul Institutului Internațional de Studii Avansate din Trieste.
Suntem fiinţe vizuale, spre deosebire de animale, cum ar fi câinii care se bazează mai mult pe miros. Distingem în mod special roșul de verde, a susţinut Raffaela Rumiati.
Cu cât este mai roșu un aliment în formă neprelucrată, cu atât este mai probabil ca acesta să fie bogat în calorii. Alimentele verzi sunt, de obicei, dietetice.
Acest lucru este valabil și pentru alimentele procesate, deși în acest caz, culoarea îşi pierde eficienţa ca indicator de calorii. Instinctiv, oamenii continuă să caute culoarea roşie şi în mâncarea gătită.
Preferința pentru roșu în loc de verde se observă şi pentru alte obiecte decât alimentele. Oamenii de știință au lucrat cu mai mulți voluntari care au evaluat diferite alimente după mai multe imagini.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.