Promovează turismul în Maramureș în ton cu secolul XXI
Tinerii din Sighetu Marmaţiei explorează lumea prin intermediul tehnologiei GIS (Sistem Informațional Geografic).
Articol editat de cristina.rusu, 17 noiembrie 2016, 15:51 / actualizat: 1 martie 2017, 13:47
Miercuri, 16 noiembrie, Asociaţia de Geografie Aplicată Sighetu Marmaţiei a organizat GIS day, desfășurată la Primăria municipiului.
În cadrul acestui eveniment au fost prezentate diferite proiecte dedicate sistemelor informatice geografice şi, bineînţeles, pasionaţilor de Geografie.
Obiectivul evenimentului a fost prezentarea tehnologiilor geografice şi modul în care acestea pot influenţa pozitiv instituţiile, firmele şi alte asociaţii din oraş şi, bineînţeles, pe studenţi.
Astăzi am încercat să arătăm potențialul analizei spațiale și lucrurile care se pot face cu ajutorul soluțiilor open-source, dar și plătite. Încercăm să promovăm GIS-ul în zonă și cât mai multă lume să îl folosească, a declarat Radu Marian, doctorand în GIS.
Mai mulți studenți de la Universitatea Babeş-Bolyai, Extensia Sighetu Marmaţiei, Facultatea de Geografie, Specializarea Geografia Turismului, au fost prezenţi la eveniment, curioşi de ultimele sisteme şi metode de lucru apărute, dar în special pentru a-şi susţine un coleg care a prezentat un proiect GIS.
Florin Sebastian Verdeş este student în anul III la Facultatea de Geografie şi este pasionat de GIS, în special de hărţi. În urma unor cursuri practice, Florin şi-a descoperit pasiunea pentru GIS, dar mai important, a realizat că, prin intermediul acestor sisteme, poate să facă proiecte, pe care să le aplice practic în viitor.
Ambiţios şi pasionat de sistemele informatice geografice, în special de hărţi, Florin a realizat un proiect despre Cicloturism în Sighetu Marmației, în care a prezentat beneficiile turismului recreativ în viaţa noastră, dar şi metode de localizare şi cartografiere, proiectul fiind urmat de o hartă a traseului.
Scopul proiectului a fost cel de a promova obiectivele turistice din Sighetu Marmației și de refacere fizico-psihică a turiștilor și de ce nu, a locuitorilor din Sighet, a precizat Florin Sebastian Verdeș, student în anul III la Facultatea de Geografie.
Sistemul informațional geografic (GIS) ne permite vizualizarea, analiza și interpretarea datelor cu scopul de a înțelege relații, modele si tendințe.
Organizațiile de toate mărimile și din toate industriile beneficiază de GIS. La momentul actual, interesul pentru valoarea economică și strategică a GIS-ului este într-o continuă creștere.
Radio Sighet
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.