Cum se face: Când ți-ai dus ultima dată ceasul la ceasornicar?
Ceasurile fac lumea să se învârtă. Datorită lor, știm când e ora prânzului, când e momentul să dormim și când sună știm cu siguranță că trebuie să ne trezim și să ne pregătim de muncă sau de școală.
Articol editat de , 19 noiembrie 2016, 06:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 12:51
Încă de când au apărut, ceasurile, fie că sunt de mână , de perete sau chiar cele din turnuri celebre, așa cum este Turnul Sfatului din centrul Sibiului, au fost obiecte de nelipsit în viața oricărui om civilizat. Cum sunt ele întreținute însă, de multe ori nu ne interesează. Mergem la ceasornicar sau ceasornicarul merge la ceas, pe principiul dacă Mohamed nu vine la munte, vine muntele la Mohamed. Albert Andrei se ocupă de ceasul din Turnul Sfatului de când se știe.
Toate ceasurile sunt dificile în felul lor. Momentul în care desfaci capacul unui ceas e una, iar momentul în care efectiv îl demontezi complet e cu totul altceva. Există ceasuri pe baterie, mecanice şi pendulă – categoriile mari. Apoi vorbim de sisteme de funcţionare diferite la cele pe baterie, cele mecanice la fel, cele de perete sunt şi ele diferite.
Eu repar şi întreţin ceasul din Turnul Sfatului, un ceas fabricat în 1800. Eu mă ocup de el de vreo 12 ani şi îmi bat capul cu el de câte ori e nevoie. Au fost zile în care am urcat şi de 10 ori într-o zi. Dacă e vorba doar de întreţinere, cam odată pe săptămână urc. Întâi trebuie să verific totul, apoi îl spăl, îl gresez, îl şterg de praf şi îl reung.
Și? Ia spune-mi. Când ți-ai dus ultima dată ceasul la ceasornicar?
Cristina Bălău
Ascultă Radio Antena Sibiului AICI.