Ascultă Radio România Cluj Live

Poftiţi la ştrudli!

Ştrudelul şvăbesc, sau ştrudli, cum îi spun etnicii sătmăreni, se va afla loc de mare cinste sâmbătă, 19 noiembrie, când, la Casa Schwab va fi organizată o nouă ediţie a festivalului dedicat acestui delicios preparat.

Poftiţi la ştrudli!
Foto: Poftiţi la ştrudli!

Articol editat de , 19 noiembrie 2016, 06:00

Ştrudlifest, sau Festivalul Ştrudliului, este organizat de Forumul Democrat German și comunitatea germană de la Biserica Calvaria, iar degustarea lui, începând cu ora 18:00, va fi însoţită de un program cultural susţinut de formaţii şvăbeşti.

La Satu Mare, festivalul se află deja la cea de-a opta ediţie, iar prin organizarea acestui eveniment, reprezentanţii Forumului Democrat German doresc să pună în valoare elementele ce conferă unicitate şi identitate regiunii, şi să promoveze în rândul tinerilor bucatele tradiţionale şvăbeşti moştenite din generaţie în generaţie.

Fiind un preparat tradiţional specific şvabilor sătmăreni, Iosif Holczli, preşedintele Forumul German pentru Regiunea Satu Mare, spune că au fost începute deja demersurile în vederea înregistrării acestui produs la OSIM:

Ştrudli este un brand al Forumului German, este proprietatea noastră, ca atare dorim să-l înregistrăm şi avem şanse. Am depus documentaţia la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, deocamdată am primit un refuz provizoriu, deci va trebui să venim cu un plus de argumente în favoarea înregistrării acestui produs tradiţional şi specific şvabilor sătmăreni. (Iosif Holczli)

La fel ca pe timpuri, şi în prezent şvabii sătmăreni prepară ştrudli din ingredientele pe care orice gospodină le are în cămară. De aici şi ideea că deşi este un preparat ieftin, este deosebit de gustos. Andreea Merker ne spune reţeta şi modul de preparare:

Pentru aluat este nevoie de un kilogram de făină, trei ouă, trei lingiri de ulei, o linguriţă de sare şi o jumătate de litru de lapte bătut, astfel încât să se obţină o compoziţie moale. Pentru umplutură, după gust şi preferinţe, este nevoie de cartofi, brânză sau gem. Modul de preparare este următorul: făina, ouăle, cele trei linguri de ulei şi sarea se pun într-un castron şi se amestecă cu laptele bătut care va fi adăugat treptat. Aluatul obţinut se întinde pe suprafaţa de lucru, iar jumătatea foii este unsă cu umplutura dorită. Cu cealaltă jumătate de foaie acoperim umplutura, apoi tăiem bucăţile de ştrudli în formă pătrată. Fiecare bucată de ştrudli este prăjită pe ambele părţi în ulei bine încins, iar după ce se răcesc le servim cu lapte, sau lapte bătut. (Andreea Merker)

Pentru festivalul de sâmbătă, organizatorii au pregătit 120 de kilograme de făină, 40 de litri de ulei, 50 de kilograme de cartofi, 360 de ouă, 50 de litri de lapte acru şi 15 kg de brânză.

Vă daţi seama câte ştrudli delicioase vor fi preparate şi consumate?

 

Stela Tudor

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca