Ascultă Radio România Cluj Live

Poftiţi la ştrudli!

Ştrudelul şvăbesc, sau ştrudli, cum îi spun etnicii sătmăreni, se va afla loc de mare cinste sâmbătă, 19 noiembrie, când, la Casa Schwab va fi organizată o nouă ediţie a festivalului dedicat acestui delicios preparat.

Poftiţi la ştrudli!
Foto: Poftiţi la ştrudli!

Articol editat de , 19 noiembrie 2016, 06:00

Ştrudlifest, sau Festivalul Ştrudliului, este organizat de Forumul Democrat German și comunitatea germană de la Biserica Calvaria, iar degustarea lui, începând cu ora 18:00, va fi însoţită de un program cultural susţinut de formaţii şvăbeşti.

La Satu Mare, festivalul se află deja la cea de-a opta ediţie, iar prin organizarea acestui eveniment, reprezentanţii Forumului Democrat German doresc să pună în valoare elementele ce conferă unicitate şi identitate regiunii, şi să promoveze în rândul tinerilor bucatele tradiţionale şvăbeşti moştenite din generaţie în generaţie.

Fiind un preparat tradiţional specific şvabilor sătmăreni, Iosif Holczli, preşedintele Forumul German pentru Regiunea Satu Mare, spune că au fost începute deja demersurile în vederea înregistrării acestui produs la OSIM:

Ştrudli este un brand al Forumului German, este proprietatea noastră, ca atare dorim să-l înregistrăm şi avem şanse. Am depus documentaţia la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, deocamdată am primit un refuz provizoriu, deci va trebui să venim cu un plus de argumente în favoarea înregistrării acestui produs tradiţional şi specific şvabilor sătmăreni. (Iosif Holczli)

La fel ca pe timpuri, şi în prezent şvabii sătmăreni prepară ştrudli din ingredientele pe care orice gospodină le are în cămară. De aici şi ideea că deşi este un preparat ieftin, este deosebit de gustos. Andreea Merker ne spune reţeta şi modul de preparare:

Pentru aluat este nevoie de un kilogram de făină, trei ouă, trei lingiri de ulei, o linguriţă de sare şi o jumătate de litru de lapte bătut, astfel încât să se obţină o compoziţie moale. Pentru umplutură, după gust şi preferinţe, este nevoie de cartofi, brânză sau gem. Modul de preparare este următorul: făina, ouăle, cele trei linguri de ulei şi sarea se pun într-un castron şi se amestecă cu laptele bătut care va fi adăugat treptat. Aluatul obţinut se întinde pe suprafaţa de lucru, iar jumătatea foii este unsă cu umplutura dorită. Cu cealaltă jumătate de foaie acoperim umplutura, apoi tăiem bucăţile de ştrudli în formă pătrată. Fiecare bucată de ştrudli este prăjită pe ambele părţi în ulei bine încins, iar după ce se răcesc le servim cu lapte, sau lapte bătut. (Andreea Merker)

Pentru festivalul de sâmbătă, organizatorii au pregătit 120 de kilograme de făină, 40 de litri de ulei, 50 de kilograme de cartofi, 360 de ouă, 50 de litri de lapte acru şi 15 kg de brânză.

Vă daţi seama câte ştrudli delicioase vor fi preparate şi consumate?

 

Stela Tudor

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO