Știți ce este guano?
Un grup de cercetători din Statele Unite, Canada și Suedia au descoperit că guano, îngrăşământul minune, poate avea un rol decisiv în procesul de răcire a aerului atmosferic din regiunea arctică.
Articol editat de cristina.rusu, 20 noiembrie 2016, 06:00
Ei prezintă acest studiu într-un articol, publicat în revista „Nature Communications”.
În perioada verii, milioane de păsări marine migrează în diferite zone ale Arcticii, lăsând în urma lor cantități importante de guano.
În timpul unei expediții efectuată, în urmă cu doi ani, în Arhipelagul Arctic Canadian, cercetătorii au descoperit în probele de aer prelevate concentrații importante de amoniac.
După cum au stabilit ulterior, marea parte a amoniacului se acumulase aici grație păsărilor marine, mai exact din cauza acumulării de guano.
Oamenii de știință au stabilit că o bacterie stimulează eliminarea unor cantităţi de zeci de mii de tone de amoniac, în procesul de eliminare a amoniacului din guano.
Pătrunzând în aer, amoniacul se amestecă cu acidul sulfuric și cu moleculele din apa oceanului și formează particule în suspensie. Aceste particule în suspensie formează, la rândul lor, nucleul de condensare a apei și ajută la formarea unor nori, care reflectă eficient lumina solară către spațiul cosmic, împiedicând încălzirea Pământului.
Calculele demonstrează că respectivul mecanism absoarbe de la suprafața Pământului câte un watt pe un metru pătrat.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.