Început ca banc, „nici viitorul nu mai este ce-a fost odată” a devenit proverb!
Expresia „nici viitorul nu mai este ce-a fost odată” e o creaţie recentă. A început ca banc, dar, sub presiunea realităţilor, a devenit proverb.
Articol editat de , 22 noiembrie 2016, 06:00
Viitorul este un timp incert, în care se pot întâmpla lucruri minunate, dacă eşti optimist, sau unde te pândesc catastrofe la tot pasul, dacă eşti pesimist.
Optimismul şi pesimismul ţin de firea, dar şi de puterea de înţelegere a fiecăruia.
Cu cât ştii mai multe, îţi dai seama cât de puţine ştii, de fapt, şi cât de mari sunt riscurile proiectate de Răul prezent asupra viitorului.
Cu cât ştii mai puţine, ai senzaţia că eşti deţinătorul unui set de adevăruri imbatabile, deci viitorul ţi-e limpede.
Nu degeaba a tras concluzia un grup de psihologi americani, acum vreo 10 ani, că reţeta fericirii conţine două ingrediente vitale: minte slabă şi şcoală puţină.
Pe de altă parte, chiar şi optimiştii incurabili sunt acum nevoiţi să ia în calcul elementele cu potenţial negativ: creşterea explozivă a populaţiei – mai ales în rândul categoriilor şi popoarelor care nu-şi pot asigura un trai decent prin forţe proprii – poluarea accentuată, dispariţia galopantă a speciilor de animale, creşterea agresivităţii grupurilor anti-sistem, inamice ale civilizaţiei care, până acum, s-a dovedit funcţională şamd.
În perioada lui Ceauşescu ni se spunea că în viitorul cincinal vom trăi mai bine. Mereu viitorul cincinal, niciodată cel actual. În acele vremuri, însă, nutream speranţa că, odată regimul comunist lichidat, vieţile noastre vor deveni incomparabil mai frumoase, odată cu lumea întreagă.
Acum, însă, viitorul pare a conţine un punct terminus, dincolo de care nimeni nu reuşeşte să prezică. Migraţii masive, ciocniri de civilizaţii, trădări în rândul propriilor lideri, o globalizare care ne transformă vieţile în stres continuu şi stabilitatea economiilor în cenuşă.
Nu mai avem un inamic bine definit, cum era regimul comunist. Acum toată lumea concurează cu toată lumea, concurenţa devine duşmănie, iar singurele câştigate par a fi multinaţionalele, dimpreună cu liderii politici care le susţin împotriva propriilor naţiuni.
Viitorul nu mai este ce-a fost odată, iar ăsta nu mai e, din păcate, un banc.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.