Prima gripă ne marchează pe viaţă
Prima gripă din viaţa unui individ ar determina rezistenţa acestuia faţă de această maladie pe viaţă. Şi virusul responsabil de această primă gripă ar depinde de generaţia căreia îi aparţine persoana respectivă, chiar de anul său de naştere. Acestea sunt concluziile unui studiu american publicat zilele trecute.
Articol editat de , 22 noiembrie 2016, 10:00
Contrar celor crezute până acum, «nu vârsta contează, ci anul naşterii», explică Michael Worobey, şeful Departamentului de biologie a mediului şi evoluţie de la Universitatea din Arizona, co-autorul studiului. Prin urmare, prima gripă din viaţa fiecăruia – contractată în general înaintea vârstei de 5 ani – marchează pe viaţă.
Primul virus gripal lasă o «amprentă» permanentă asupra sistemului imunitar al individului. În consecinţă, el va fi protejat mai mult împotriva acelui tip de virus şi mai vulnerabil în faţa altora.
Potrivit noului studiu, viruşii gripali de tip A au evoluat în două ramuri distincte: gripa de tip 1 şi gripa de tip 2. Până în 1968, a dominat tipul 1 şi, apoi, până în 1979, gripa de tip 2 a fost cea mai răspândită. De atunci, cele două tipuri de virus gripal, care au continuat să sufere mutaţii genetice, au fost prezente mereu, dar, în fiecare an, unul dintre ele va domina. Aceste noi descoperiri ar putea explica de ce gripa H5N1 a fost mult mai ucigaşă la subiecţii tineri decât la persoanele mai în vârstă şi ar putea permite consolidarea luptei împotriva mortalităţii legate de gripă, ţintind mai bine clasele de vârstă care trebuie vaccinate în funcţie de virusul dominant.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.