Zika nu mai reprezintă o urgenţă internaţională
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că virusul Zika nu mai constituie o urgenţă internaţională, avertizând totodată că virusul se va răspândi în continuare unde există ţânţari.
Articol editat de , 22 noiembrie 2016, 06:00
Zika, asociat cu o serie de defecte la nou-născuţi şi cu prezenţa unor complicaţii neurologice a fost depistat în 60 de state începând de anul trecut, când în Brazilia a izbucnit focarul de infecţie. Organismul internaţional a menţionat că virusul constituie, încă, o ameninţare la adresa sănătăţii publice.
Ne confruntăm cu o problemă pe termen lung, urmând a gestiona o serie de complicaţii neurologice prezente la copii şi adulţi. Ne confruntăm cu probleme de planificare familială, înfruntăm probleme din sistemul sanitar precum şi cu o agendă de lucru privind dezvoltarea unui plan care trebuie să fie multianual, a declarat doctorul Peter Salama, directorul Programului de Urgenţe Sanitare din cadrul OMS.
Organzaţia insistă asupra faptului că nu a scăzut gradul de atenţie acordat virusului Zika, categoria „Urgenţă” în sănătate obligând în continuare statele să raporteze, potrivit legilor, noile focare. Datorită atingerii scopului de conştientizare a pericolului pe care-l reprezintă, schimbarea statusului este considerată justificată, virusul rămânând în rândul celorlalte boli precum febra dengue care reprezintă un pericol serios şi necesită cercetări în domeniu.
Există totuşi experţi care au avertizat că anularea statusului de urgenţă internaţională ar putea încetini ritmul în care se fac cercetările. Potrivit OMS, există, la nivel mondial, cel puţin 2300 de cazuri confirmate de bebeluşi născuţi cu microcefalie, majoritatea în Brazilia, însă comunitatea internaţională se teme că numărul este subdimensionat.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.