Ce înseamnă femeie/bărbat de casă?
Folosite frecvent în vremurile când femeia stătea la cratiţă toată ziua şi nu avea voie să iasă din cuvântul bărbatului, iar bărbatul era musai să aducă banii în casă, ca un adevărat cap al familiei, sintagmele femeie de casă şi bărbat de casă nu şi-au pierdut puterea nici în zilele noastre. Atâta doar că înţelesul lor a fost puţin îmblânzit – dacă le întrebi pe femei – iar cei care le folosesc au devenit mai maleabili. Sau poate nu?
Articol editat de , 23 noiembrie 2016, 06:00
– Hmmm…bărbat de casă este acela care vine direct acasă de la servici, care dă toţi banii în casă, vorbeşte frumos, te ajută, este drăgăstos…
– Nu prea există aşa ceva în zilele noastre, au cam dispărut bărbaţii de casă.
– Bărbatul de casă e ăla care îţi dă toţi banii, pune mâna şi face treabă şi nu umblă la altele! Eu am avut unul de-ăsta!
Dacă femeile au adăugat expresiei şi câteva note romantice, bărbaţii – chiar dacă sunt mai îngăduitori – admit că pentru a fi de casă, femeile trebuie ajutate de soţi, dar resping categoric ideea ca ele să umble creanga:
– Femeile de casă existau pe vremea când era bunica fată mare! Acum aşa ceva nu mai există!
– O femeie de casă este aceea care face treabă în casă. Ajutată de soţ, evident!
– Aia îi femeie de casă, care îi cinstită! Îşi iubeşte şi îşi respectă soţul, nu umblă de colo-colo.
Şi dacă că am aflat ce cred sătmărenii pe care i-am întrebat ce înseamnă să fii de casă, haideţi să aşezăm moţul de frişcă la locul lui şi să pumem punctul pe i: pentru ca soţul să fie bărbat de casă, femeia are nevoie de un papuc, iar bărbatul, dacă vrea o soţie de casă, trebuie să facă un singur lucru: să înţeleagă importanţa papucului!
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.