Animal de companie: explorăm lumea fascinantă a iepuraşilor
Cine-i mic, pufos și cu urechi mari? Unul dintre cele mai populare animale de companie – iepurele! Săptămâna aceasta ne-a întrebat cineva dacă un iepure e un „bun” animal de companie, seamănă mai mult cu un câine sau cu o pisică? Ei bine, un iepure e un iepure, la fel cum pisica seamănă doar cu pisica. Poate au în compun pufoșenia, însă pentru a avea cu adevărat o relație sănătoasă cu acesta e important să știm pur și simplu cum se comportă un iepure iepurește și nu prin comparație cu alte animale.
Articol editat de , 24 noiembrie 2016, 11:38 / actualizat: 24 noiembrie 2016, 15:10
Astăzi vă invit să explorăm împreună lumea iepurașilor ca și prieteni ai noștri.
Odată ce înțelegem lumea animalului prin ochii lui – putem să ne asigurăm că ne bucurăm împreună de ceea ce aduce acesta în relație cu noi și înlăturăm orice impediment pentru o viață bună împreună.
Un bun început poate fi să apelăm la un exercițiu de imaginație și pentru câteva minute să ne gândim că suntem un iepuraș într-un câmp – oare ce ne trebuie nouă pentru a ne simți în siguranță? Pentru început știm că locuim pe pământ, suntem activi doar după-masa spre seară și că lumina și soarele nu-s neapărat prietenii noștri cei mai buni. Mai știm că ne place să mâncăm pentru perioade îndelungate din zi, să țopăim, să săpăm tuneluri întunecate și să ne cățărăm, dar și că putem avea prieteni iepurași cu care ne jucăm, lângă care ne ghemuim și pe care-i curățăm. Și-apoi, foarte important, suntem prada multor animale din jurul nostru și-asta ne face mai „sperioși”.
Bun, acum că știm toate astea, să trecem la niște sfaturi practice despre cum îi ținem în casă, până la cum comunicăm cu ei. În ceea ce privește condițiile de întreținere e important să știm că odată luat un iepuraș, ne luăm și un angajament pentru câțiva ani împreună, poate chiar 10 ani.
Pasul următor este să îi construim o căsuță cu un țarc în care să aibă de-ales între un loc întunecat, un tunel, o căsuță mai sus de nivelul solului și-o litieră într-un colț și poate din când în când o cutie cu nisip în care să se joace – atenție doar la curățatul de după, vă sfătuim să faceți asta pe gresie sau pe balcon. Specialiștii din domeniul bunăstării animalelor ne recomandă să avem un țarc cu o înălțime de 75 de cm și suficient de mare încât să poată țopăi trei „pași”. Toate acestea chiar dacă iepurașul are multe ore din zi în care poate ieși prin casă. Iar în ceea ce privește litiera, vă sfătuim să folosiți așternuturi organice și naturale pe care să le schimbați des. În cazul în care aveți mai mulți iepurași în casă, recomandarea noastră este să aveți cel puțin atâtea litiere câți iepurași.
Să nu uităm și că iepurașii sunt mari ronțăitori, așa că dacă vă luați unul de puiuț e important să țineți cont de câteva măsuri de siguranță mai importante. Pe lângă faptul că e foarte posibil ca iepurașul să ronțăie mobila, perdelele, covoarele poate chiar hainele – trebuie să avem mare grijă la cablurile electrice și prelungitoarele din casă. Vă recomandăm să le ascundeți pe cât posibil și totuși, să țineți cont de nevoia lor de a roade – oferindu-le jucării speciale. Un sfat este să le oferiți jucăriile prin rotație, astfel o jucărie veche poate părea nou-nouță în ochii iepurașului după 2-3 luni în care a avut altele la ronțăit. În plus, în video-ul de mai jos puteți să vedeți multe idei creative pentru a face casa mai sigură pentru iepurașii dumneavoastră.
Și-acum, la ce să ne așteptăm când interacționăm? La fel cum și noi suntem toți oameni și putem semăna mult, suntem în același timp foarte diferiți – ei bine, cam așa e și cu iepurașii. Putem ști multe despre iepure în general, dar între ei pot exista diferențe mari. Totuși, șansele sunt mici ca un iepuraș să caute să fie îmbrățișat și luat în brațe mereu și asta e în regulă. Vă mai amintiți că iepurele la bază este prada, nu prădătorul – noi oricât de mult îi iubim, suntem niște giganți pe lângă ei. Tocmai de asta vă recomandăm să comunicați la același nivel – lăsați-vă pe podea când interacționați și așteptați-i pe ei să vină la voi înainte să-i prindeți în brațe brusc. Aveți încredere în curiozitatea lor înnăscută și în plăcerea de a se ghemui alături de prieteni. Nu ca un cățel jucăuș, care adoră să fie mângâiat, ci ca un iepuraș care țopăie spre caietul nostru numai bun de ronțăit și care se gudurește lângă piciorul nostru.
Vă mai amintiți că sunt animale care trăiesc pe pământ, la nivelul solului – faptul că se guduresc lângă noi și rămân cu picioarele pe podea, le oferă siguranță și confort. Un lucru este clar, iepurașii pot fi dresați chiar dacă nu exact ca un câine – însă din nou, metodele pozitive (hrană, laudă, atenție) sunt cele pe care le dorim și să le evităm pe cele negative.
Noi la Radio Animale vă sfătuim să citiți și să ascultați ce vă spune animalul și să vă dezvoltați împreună relația pe care o doriți, respectându-vă reciproc nevoile. În edițiile viitoare vom descoperi alte lucruri despre iepuri, relația noastră cu ei, îmbogățire comportamentală (jucării), mituri și vă invităm să ne împărtășiți chiar situații practice cu care vă confruntați, sau gânduri pe care le aveți cu privire la prietenii dumneavoastră – fie el iepuraș sau altă specie.
Carina Matei
Ne găsiți aici: facebook.com/radioanimale
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.