Ultimul cavaler al fotbalului romantic
Ultimul cavaler al fotbalului romantic este Nicolae Szoboszlay. Amintirile acestei legendare personalități vor bucura sufletul tuturor celor care iubesc fotbalul cu adevărat și îi vor determina pe sceptici sau pe neutri să se îndrăgostească iremediabil de frumosul joc.
Articol editat de cristina.rusu, 25 noiembrie 2016, 12:00
Mărturisirile sale ne poartă prin patru epoci diferite: perioada interbelică, războiul, comunismul și era postrevoluționară.
Fostul portar este ultimul supraviețuitor al echipei Universității Cluj, care a evoluat în exil, la Sibiu, după Dictatul de la Viena. O secvență tulburătoare a istoriei noastre.
Ulterior, Szoboszlay a împărțit același vestiar cu Petschovschi, Bodola sau frații Kovacs, monștri sacri ai „sportului rege”.
Ajuns la C.C.A., viitoarea Steaua București, „portarul zburător”, cum era supranumit în tinerețe, a fost titular în primul derby al României, dintre Steaua și Dinamo! Se întâmpla în 1948.
La 91 de ani, maestrul Szoboszlay este, într-adevăr, ultimul mohican al unor timpuri apuse. Dezvăluirile acestui aristocrat despre Iuliu Hațieganu, Baratky, Dobay, Ștefan Kovacs și multe alte figuri emblematice pe care le-a cunoscut vă vor emoționa prin măreția simplității lor. Prin autenticitatea unor întâmplări fascinante, pentru că au fost trăite! Un antrenor care a lansat, mai târziu, fotbaliști de excepție, de la Remus Câmpeanu până la Ioan Ovidiu Sabău. (Cristian Aszalos)
Înainte de toate, Nicolae Szoboszlay este un mare «U»-ist. Când l-am avut ca antrenor la Dermata Cluj, prin anii ’50, ne îndemna permanent să tragem tare pentru a ajunge la «U», ca și cum acesta ar trebui să fie țelul nostru suprem în viață. Și avea dreptate, pentru că idealul său în fotbal a devenit, treptat, și al nostru. Ne-a insuflat dragostea față de Universitatea și valorile sale. Și-a iubit, cu adevărat, clubul de suflet. (Remus Câmpeanu)
Domnul Szoboszlay este un om cum puțini au existat în fotbalul nostru. Dacă am avea mai mulți specialiști de rangul dânsului, jucătorilor ar mai trebui să le transmiți doar tactica meciului, fără să mai ai alte griji. Dacă-l ascultai, te scotea doctor în fotbal. Pentru profesorul Szoboszlay eram în stare să ofer cinci sute la sută față de capacitatea mea obișnuită. Dacă fiecare echipă din România ar avea un astfel de om în conducere, ar fi imposibil ca fotbalul românesc să nu strălucească din nou. (Ioan Ovidiu Sabău)
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.