Ai carte (de bucate), ai parte!
Gogoşile le găsim peste tot în lume. Fie că sunt simple, glazurate sau umplute cu tot felul de gemuri ele fac parte din viaţa noastră.Totuşi, ele ascund o istorie de mii de ani.
Articol editat de , 27 noiembrie 2016, 06:00 / actualizat: 5 ianuarie 2017, 11:04
Istoria gogoşilor datează de pe vremea romanilor, când se numeau globulii. Deşi aveau o altă denumire, procedeul era acelaşi. Iulia Rof s-a ocupat de gogoşerit pentru studenţii Universităţii Lucian Blaga din Sibiu.
Am pregătit aluatul din lapte, unt, ouă, făin, puţin ulei, zahăr, coajă de portocală şi coajă de lamâie. Am frământat şi am lăsat la dospit aproximativ o oră, după care am întins cu sucitorul şi am dat formă gogoşilor folosind un pahar. Între timp am pus uleiul la încins şi am introdus gogoşile pentru a se prăji.
Din curiozitate, am dat şi o tură prin oraş să vedem dacă sibienii ştiu cum să facă gogoşi.
Gogoşile se fac cu multă trudă, avem nevoie de câteva ingredinte, lapte sau apă minerală, ouă, făină, zahăr, rom şi gem.
Nu o să fac gogoşi de sărbători, ci o să fac orice altă mâncare care se potriveşte diabetului.
Gogoşile se fac în mai multe feluri, cel clasic facem un aluat cu drojdie, lapte zahăr, ouă, esenţă de vanilie sau lămâie. Le frământăm şi le lasăm la dospit după care se prăjesc. Obişnuiesc să fac şi de sărbători.
Gogoşile se fac din aluat, din făină, ouă, zahăr, din tot ce trebuie. O să fac şi anul acesta de Crăciun pentru bunicii mei.
Chiar dacă noi le asociem cu ceva gustos şi delicios, gogoşile conţin multe calorii.
Alexandra Bucuroiu
Asculta LIVE Radio Antena Sibiului AICI.