Ascultă Radio România Cluj Live

Date alarmante despre calitatea aerului în Europa

În ciuda faptului că în Europa calitatea aerului devine din ce în ce mai bună, poluarea atmosferică rămâne principalul factor de risc pentru sănătatea umană, care scade calitatea vieții și se estimează că este cauza a 467.000 de decese premature, anual, pe întregul continent. Acestea sunt datele furnizate de raportul Calitatea aerului în Europa 2016, publicat de Agenția Europeană pentru Mediu (AEE).

Date alarmante despre calitatea aerului în Europa
Foto: Date alarmante despre calitatea aerului în Europa

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 noiembrie 2016, 06:00

La Strasbourg, Parlamentul European a examinat o directivă care fixează noi limite pentru emisiile poluante, în perioada 2020-2030.
Studiul prezintă o imagine de ansamblu actualizată și o analiză a calității aerului în Europa, pentru perioada 2000-2014, în baza datelor care provin de la stațiile oficiale de monitorizare aflate în peste 400 de orașe din întreaga Europă. Printre alte rezultate, se pare că, în 2014, aproximativ 85% din populația urbană a UE a fost expusă pulberilor fine în suspensie (PM2,5), la niveluri considerate de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind dăunătoare sănătății.

Este clar că guvernele locale și regionale joacă un rol fundamental în căutarea soluțiilor pentru rezolvarea acestei probleme, a comentat comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, cu speranța că Parlamentul European va acorda un vot pozitiv noilor limite ale emisiilor poluante (Nec). Comisarul a menționat necesitatea de a ajuta diferitele niveluri de guvernare să colaboreze mai bine împreună, referindu-se la faptul că uneori, instituțiile locale au strategii mai ambițioase decât guvernele în ceea ce privește reducerea emisiilor.

Potrivit raportului, în anul 2014, aproximativ 85% din populația urbană a UE a fost expusă pulberilor în suspensie PM 2.5, care sunt considerate extrem de nocive de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Particulele pot provoca sau agrava afecţiuni cardiovasculare, astm şi cancer pulmonar. Agenția a declarat că expunerea lor prelungită a cauzat în anul 2013 în 41 de țări europene circa 467.000 de decese premature. În UE, s-au înregistrat peste 430.000 de decese. De asemenea, se estimează că expunerea la dioxid de azot (NO2) și ozon troposferic (O3), reprezintă cauza morţii premature a 71.000 şi respectiv 17.000 de persoane în Europa.

Reducerea emisiilor a dus la îmbunătățirea calității aerului în Europa, dar nu suficient de mult pentru a evita deteriorarea inacceptabilă a sănătăţii umane și a mediului.

Directorul executiv al Agenției Europene de Mediu (EEA), Hans Bruyninckx, a declarat că datele raportului pe anul 2016 privind calitatea aerului în Europa sunt alarmante.

Trebuie să înfruntăm cauzele poluării aerului, lucru care necesită o transformare radicală și inovatoare a mobilităţii noastre, a energiei și a produselor alimentare.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate