Jurnal de părinte: Cadoul de care are nevoie copilul nostru
Avem nevoie să oferim multe cadouri sau cadouri scumpe pentru a fi fericiți? Sau să celebrăm reușitele prin cadouri? Consumul, individualismul și graba îi afectează și pe copiii noștri. Observăm că sunt din ce în ce mai mulți copii obosiți, plictisiți, irascibili, tensionați, hiperactivi. Multi copii la fel de ocupați și cu un program la fel de încărcat ca și al părinților.
Rare sunt momentele de liniște, să stea pur și simplu alături de părinte sau singuri și să se bucure de liniște. Sau să tolereze plictiseala, sau disconfortul fără să fugă de el, prin tabletă, telefon, TV sau activităț”. Nevoia copiilor este să fie în contact cu ei, și noi să fim prezenți. Timp special cu copilul nu înseamnă numai sau adesea să facem lucruri, activități, ci înseamnă să povestim, să ne ascultăm, să trăim impreună prezentul, că este vorba de o plimbare prin pădure, sau ne așezăm pe iarbă și ne relaxăm.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 noiembrie 2016, 06:00 / actualizat: 16 august 2017, 23:21
Copiii au nevoie să le simplificăm viața pentru a fi fericiți. Când le oferim prea mult și mult prea multe cadouri ca formă de iubire copiii trăiesc câteva consecințe:
1. Își pierd răbdarea. Copiii și-au pierdut abilitatea de a se concentra, de a se bucura de ceva ce este în controlul lor. Fie că aleargă, se joacă în pădure, sau se plimbă curioși prin parc.
2. Crește riscul depresiei. Studiile de specialitate ne arată că resursele pe care le are un copil acum, foarte multe jucării, activități, au dus la creșterea riscului de depresie a copiilor. Plăcerile sunt de scurtă durată, fără efort. Și pierd exercițiul amânării recompenselor și autocontrolul.
3. Hipervigilența noastră, intoleranța la incertitudine a copiilor noștri. Din păcate, îi învățăm pe copii să fie hipervigilenți, cu neliniște și tensiune, cu multe îngrijorări și temeri. Fără bucuria și plăcerea de a trăi în prezent. Fără spontanietate, totul planificat și organizat. Așa înveți anxietatea, când auzi sau îți vezi părinți cu multe griji și multe gânduri negative, catastrofale în legătură cu viitorul. Părinți care au tendința de a controla, care nu au toleranță la incertitudine. Înveți că incertitudinea este amenințătoare, periculoasă.
Cadoul pentru copilul nostru să fie prezența noastră și, să le dăm spațiu să fie copii, să exploreze și să-și construiască jocuri și jucării.
Domnica Petrovai, psiholog
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.