Ascultă Radio România Cluj Live

Creativitatea îi face pe oameni mai fericiți

Cercetătorii neozeelandezi au explicat că desfășurarea în permanență a unei activități creative îl face pe om să se simtă mereu fericit.

creativitate
Foto: Creativitatea îi face pe oameni mai fericiți

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 decembrie 2016, 06:00

Creativitatea are efecte pozitive asupra stării de sănătate, se precizează într-un articol publicat de revista Journal of Positive Psychology.

Există numeroase exemple care denotă faptul că, practic, creativitatea are legătură cu starea emoțională a individului. Există numeroase studii care atestă faptul că emoţiile cresc sau reduc creativitatea unei persoane, a precizat Tamlin Conner, cercetător de la Universitatea Otago, Noua Zeelandă.

Tamlin Conner, împreună cu colegii săi, a ajuns la aceste concluzii, monitorizând starea emoţională a şase sute de locuitori din districtul Otago, pe care i-au rugat să-şi noteze zilnic într-o agendă, timp de două săptămâni, cum au reacţionat ei la anumite evenimente neprogramate sau programate din timp, ce efecte aveau asupra stării lor de sănătate, viziunii despre viitor, relaţiilor cu cei din anturaj şi alte caracteristici emoţionale. Cercetătorii au analizat conţinutul notiţelor, încercând să înţeleagă ce factori influenţează starea emoţională. După cum s-a constatat, voluntarii aveau parte de emoţii pozitive atunci când desfăşurau o activitate creativă. Este curios că această creativitate producea şi o reacţie în lanţ, îi făcea pe indivizi mult mai fericiţi.

Tamlin Conner şi colegii săi au denumit acest efect spirala prosperităţii şi, după cum denotă experimentul, efectul este generat de orice formă de activitate creativă: lecturarea unor poezii, scrierea unei cărţi, practicarea de jocuri sportive sau jocuri de calculator, pictatul sau gătitul, precum şi compunerea muzicii.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate