Familia tradițională românească de la Ileanda
Pe cei șapte copii de școală ai familiei Țandără din Ileanda i-am remarcat în ceata de colindători a Liceului Tehnologic „Ioachim Pop” din localitate, prezentă la spectacolul organizat de Primăria comunei Ileanda în cinstea Sărbătorii Naționale a României. Plini de viață și ingenuitate, ei nu puteau trece neobservați la un astfel de eveniment.
Articol editat de cristina.rusu, 1 decembrie 2016, 09:54
A doua zi i-am vizitat acasă la ei, unde am fost întâmpinat de Ionel Țandără, tatăl copiilor.
Are 42 de ani și este proprietarul a peste 700 de oi și 150 de capre, de care se ocupă nemijlocit:
Avem familia mare și este mult de muncă. Ne ajută și copiii, la muls, la datul în strungă, la fân, la orice! Fetele care-s mai mari fac de mâncare. Vara predăm lapte, mai facem și caș, pe care îl vindem iarna, ne spune omul nostru.
În casa familiei Țandără, situată la marginea satului, cresc șapte copii, cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani, iar o altă fiică este plecată din sat, fiind căsătorită.
Mama lor, Ioana, are 40 de ani și spune că familia sa este puternică tocmai fiindcă se ajută cu toții, unii pe alții:
Tot ce facem, facem împreună. Copiii sunt toată vara cu noi alăturea la muncă, dar urmează și școala, care este importantă pentru ei. Au timp de studii și or continua școala cât or putea, ne spune femeia.
Copiii, sunt șase fete și un băiat. Surorile mai mari sunt pe clasa a zecea. Le întreb de școală și aflu că le place să cânte și să facă sport. Dar și să-și ajute părinții:
Studiile pot să ne ajute să ne alegem un drum în viață. Mie mi-ar plăcea să devin cântăreață ne spune Adriana, una dintre ele. Fetele spun că vara muncesc mai mult și că sunt dimineți în care trebuie să se trezească la șase dimineața, dacă au de mers la stâna. Ne place munca aceasta!, mă încredințează ele.
Ionel este singurul băiat între surorile sale. Îmi spune că îi place să cânte muzică populară și îi remarc vocea frumoasă. Oare cum s-ar integra la oraș copiii aceștia, îmi trece prin cap un gând. Și îi întreb: Nu mi-ar plăcea să locuiesc la oraș, că nu aș avea ce face, răspunde Ionel. Îi întreb dacă au calculator Am avut, îmi răspunde Ionel și nu sunt sigur că nu îi pare rău că nu au un calculator în casă. Dar, la școală au, la cabinetul de informatică.
O întreb pe mama lor ce crede despre țara în care trăim, România. Nu se teme că copiii îi vor pleca la muncă în străinătate?
Uneori ne este mai ușor, altădată este mai greu. De ce să meargă în străinătate să muncească, pentru că și acolo nu este traiul mai ușor… Plus că ești mai departe de casă, ești despărțit de familie… Ce să zicem despre țara noastră? E bună, e rea, că așa-i lumea în care trăim!, răspunde Ioana Țandără cu zâmbetul pe buze.
Îmi spune că de Crăciun împodobesc în casă un brad natural și că copiii merg la colindat prin sat.
Mă despart de această familie uimitoare promițănd că în vara următoare îi voi vizita iar, să urcăm și la stână.
Din cer coboară sfânt colind/ La geamuri de răsună/ Luminile se-aprind pe rând/ Sub brad copii se-adună, îmi rămâne în inimă colinda copiilor, care așteaptă Crăciunul.
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.